Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje dcera podstoupila 20.9.2022 rekonstrukci ušního boltce v USA. 2 měsíce po návratu domů do ČR začaly problémy, otok a zarudnutí, které vypadaly jako zánět. Vše jsme řešili s chirurgem z USA a léčili. Nyní se opět problémy objevily a pan doktor konečně přiznal problémy s implantáty značky Starpore. Tyto problémy má více dětí z celého světa.

Jelikož jsou tyto výkony dost finančně náročné, tak jsme velmi naštvaní, že vinou někoho jiného musíme opět platit další peníze za výměnu. Můžeme se v této věci nějak bránit?

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě je podstatné, zda dotyčný chirurg použitím konkrétních implantátů (o nichž v době operace věděl, že mohou být příčinou zdravotních komplikací) odborně pochybil či nikoli (tzn. zda byla jím poskytnutá zdravotní péče takzvaně lege artis či non lege artis). Odpověď na tuto otázku bývá zpravidla získávána pomocí znalce z daného znaleckého oboru a odvětví.
Vaše případná právní obrana (reklamace kvality poskytnuté zdravotní péče), resp. vymáhání odčinění vzniklé újmy (ať již újmy na zdraví či škody v podobě následně vynaložených nákladů) je komplikována faktem, že k poskytnutí zdravotní péče došlo v USA. Tento právní vztah by se tedy měl řídit právem USA (které se od českého právního řádu značně odlišuje). Z tohoto důvodu Vám doporučuji využít v této souvislosti služeb advokáta, a to buď přímo advokáta z USA, popřípadě advokáta z ČR:
www.advokatikomora.cz
(který má zkušenosti či profesní vazby na USA).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.