Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

21 letý vnuk je čtvrtým rokem na uzavřeném psychiatrickém oddělení léčen pro schizofrenii vyvolanou požíváním drog. V září 2022 to jsou přesně 3 roky. Před 14 dny byl přemístěn na otevřené oddělení, kdy se mohl volně pohybovat po areálu nemocnice. V tomto týdnu měl povolenou první samostatnou vycházku do města.

Ve středu první povolenou vycházku mimo areál do města se mnou a dědou a v pátek první návštěvu na pátek, sobotu a neděli s rodiči doma, protože zrovna v ten pátek má narozeniny. Ale v pondělí ráno primářka oddělení vyhlásila kolektivní zákaz vycházek a návštěv, protože se na WC našly nepovolené léky a nikdo se k činu nepřiznal. Vnuk je z toho velice špatný, protože se na vše těšil už týden dopředu. Pořád jsme řešili, kam půjdeme, co si dáme k jídlu atd. Ani písemná žádost e-mailem o výjimku a uskutečnění návštěvy o víkendu s rodiči, protože má narozeniny nebyla paní primářkou jeho rodičům povolena (z mého pohledu byl vlastně potrestán 3x - přišel o 3 předem povolené a domluvené vycházky, možná stačilo jej s rodiči pustit a další týden zbytek kolektivního trestu vykonat, nevím). Vůbec nevíme, zda se příští týden trest zruší a vycházky uskuteční, nebo se najde jiná záminka na kolektivní potrestání. Jsme tedy svědky toho, že jak z lidského, tak psychického hlediska se toto jednání negativně podepisuje na vnukovi, ale i nás jako rodině. A zde je můj dotaz, zda takto může primářka oddělení jednat, či existuje na vycházky s rodiči nějaký předpis, zákon atd. Myslela jsem, že když je dopředu vycházka s rodiči povolena, že se jedná o závazný úkon a že tedy můžeme s návštěvou skutečně počítat. Dovedu pochopit, že kdyby vnuk tyto léky donesl a bylo mu to dokázáno, že je potrestán a to právem. Ale v tomto případě je viník neznámý a potrestání jsou všichni bez výjimek. Jak tedy postupovat, aby další domluvená schůzka s rodiči nedopadla stejně?

 

ODPOVĚĎ:
Problematika práva na vycházky hospitalizovaných pacientů, rozhodování o ne/povolení těchto vycházek apod. není upravena v podstatě žádným právním předpisem. Klíčovým dokumentem je v této souvislosti vnitřní řád poskytovatele zdravotních služeb, u kterého se Váš vnuk léčí.
Poskytovatelé zdravotních služeb jsou oprávněni ve svých vnitřních řádech podrobněji upravit podmínky svého řádného chodu, stejně jako práva a povinnosti pacientů. S vnitřním řádem musí být každý pacient seznámen, přičemž tento vnitřní řád je pro něj (po dobu hospitalizace) závazný. Vyplývá to z § 46/1 písm. a) a z § 41/1 písm. b) zákona o zdravotních službách, dle nichž platí, že:
„Poskytovatel je povinen zajistit

aby byl pacient seznámen se svými právy a povinnostmi při poskytování zdravotních služeb a vnitřním řádem; vnitřní řád nesmí zasahovat do práv pacienta nad míru, která je nezbytně nutná zejména pro řádný chod zdravotnického zařízení a respektování práv ostatních pacientů“
„Pacient je při poskytování zdravotních služeb povinen

řídit se vnitřním řádem“
Ne/povolování vycházek může rovněž úzce souviset s navrženým individuálním léčebným plánem každého konkrétního pacienta. Rovněž tento individuální léčebný plán je pro pacienta po dobu jeho hospitalizace závazný, jak to vyplývá z § 41/1 písm. a) zákona o zdravotních službách:
„Pacient je při poskytování zdravotních služeb povinen  dodržovat navržený individuální léčebný postup, pokud s poskytováním zdravotních služeb vyslovil souhlas“
V současné chvíli Vám doporučuji vyžádat si od poskytovatele zdravotních služeb, u kterého se Váš vnuk léčí, poskytnutí vnitřního řádu a ověřit, jakým způsobem je zde problematika ne/povolování vycházek upravena.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.