Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželkou jsme navštívili soukromou kliniku a po informační schůzce jsme se rozhodli jít do umělého oplodnění formou inseminace, spermie formou dárcovství. Já mám soudně nařízenou sexuologickou léčbu, která se v květnu 2019 z ústavní přeměnila na ambulantní. Od r. 2015 do r. 2017 jsem byl ve VTOS za zvlášť závažný čin sexuální povahy.

Při konzultaci tato informace nebyla pro lékaře, se kterým jsme měli spolupracovat, problém. Ale když se manželka ozvala, že by mohla první pokus podstoupit bylo ji koordinátorkou sděleno, že díky mé minulosti se musí poradit jak dál pokračovat. Následující 3 měsíce jsme nedostali definitivní vyjádření kliniky, vždy jen odpověď, musíme se poradit vydržte. Můj dotaz zní - Nejedná se o diskriminaci ze strany kliniky? Opravdu zde existuje legitimní důvod proč by manželka nemohla podstoupit se mnou umělé oplodnění?

 

ODPOVĚĎ:
Problematiku umělého oplodnění upravují především § 3 - 11 zákona č. 373/2011 o specifických zdravotních službách. Paragraf 7 odst. 3 pak definuje, kdo nesmí být anonymním dárcem. Podle tohoto ustanovení nesmí být anonymním dárcem mj. osoba, jež je umístěna v policejní cele, ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody nebo zabezpečovací detence anebo v zařízení pro zajištění cizinců nebo v azylovém zařízení nebo osoba, jíž byla nařízena izolace, karanténní opatření nebo je ve výkonu lůžkového ochranného léčení.
Jestliže už tedy nepodstupujete ústavní, ale pouze ambulantní sexuologickou zákona, z hlediska legislativy by to nemusela být nutně překážka pro realizaci umělého oplodnění. Je ale možné, že Vámi oslovená klinika má svá vnitřní pravidla, která mohou být v určitých ohledech přísnější než zákonná úprava, o diskriminaci se ale dle mého názoru nejedná. Pokud Vám oslovená klinika nevyjde vstříc, můžete se se žádostí o umělé oplodnění obrátit na další kliniky ve Vašem okolí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.