Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Když jsem byl v psychóze v roce 2016, nejspíš existuje (ale nejsem si jistý) nahrávka jak jsem na tom byl po psychické stránce - já už jsem plně zotaven a mé zdraví je oproti tomu co bylo perfektní, jak dlouho mohu být popotahován za toto ve smyslu, např. mohou mě poslat zpět do léčebny? A pokud ano, je zde nějaké ověřování nebo posouzení mého psychického stavu, např. kdyby se něco takového mohlo stát?

Jak takové šetření probíhá? Je zde nějaká doba po kterou je incident promlčen? To co se stalo v roce 2016, může někdo použít do součastnosti kdyby nebyly uvedeny časy incidentu a bylo to vytženo z kontextu a někdo by řekl že je to ze součastnosti? Jaká je zde obrana? Jak se proti tomu dá bránit? Může někdo jen na základě záznamu, někoho poslat do léčebny? A ještě zde další otázka, netýká se zde uvedeného, jak dlouho může firma držet kamerové záznamy daného člověka? Je zde nějaká lhůta po kterou se záznam dle zákona musí vymazat nebo ne? Od doby, kdy jsem se léčil, beru stále léky a docházím ke svému psychiatrovi. Pouze dotaz (nejedná se o skutečnost). Může být např. jakýkoliv záznam, a to z minulé nebo stavající období, vést i přes probíhající léčbu k opětovné hospitalizaci, bez souhlasu? A pokud ano, je možnost se proti tomu to bránit? Děkuji, Frantíšek

ODPOVĚĎ:
V žádném případě není možné, aby byl člověk nedobrovolně hospitalizován v psychiatrické nemocnici pouze na základě videozáznamu. To platí jak v případě, kdy by se jednalo o videozáznam aktuálního chování člověka, tak v případě, kdy by bylo zaznamenáno jeho dřívější chování. Nedobrovolná hospitalizace v psychiatrické nemocnici se samozřejmě nemůže zakládat ani na videozáznamu jakkoli upraveném.
Lékař, který bude o nedobrovolné hospitalizaci rozhodovat, může mít sice k dispozici videozáznam chování člověka, musí však vždy provést vyšetření takového člověka, tzn. že se musí osobně s takovým člověkem setkat, provést nezbytná vyšetření a na základě vlastních odborných znalostí posoudit, zda aktuální zdravotní stav člověka vyžaduje jeho hospitalizaci či nikoli.
Při rozhodování o nedobrovolné hospitalizaci člověka v psychiatrické nemocnici musí lékař v rámci vyšetření člověka posoudit, zda je naplněn některý ze zákonných důvodů pro nedobrovolnou hospitalizaci. V oblasti psychiatrie se jedná především o důvod dle § 38/1 písm. b) zákona o zdravotních službách, dle něhož platí, že člověka lze bez souhlasu hospitalizovat, jestliže ohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí a jeví známky duševní poruchy nebo touto poruchou trpí, pokud hrozbu pro člověka nebo jeho okolí nelze odvrátit jinak.
Pokud bude mít lékař k dispozici videozáznam, z něhož bude zřejmé, že člověk trpí duševní poruchou (resp. že v minulosti duševní poruchou trpěl), ovšem v rámci vyšetření člověka se prokáže, že tento člověk neohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí a nejeví známky duševní poruchy nebo touto poruchou netrpí, nebude moci lékař rozhodnout o nedobrovolné hospitalizaci takového člověka.
Stejnými pravidly se pak řídi rovněž soud, který posuzuje oprávněnost či neoprávněnost nedobrovolné hospitalizace člověka.
Co se týče doby, po kterou může být uchováván pořízený videozáznam, nestanoví platná právní úprava žádný konkrétní časový úsek, po jehož uplynutí by bylo nutné videozáznam vymazat. V tomto ohledu je vždy rozhodné, za jakým účelem byl videozáznam pořízen. Po pominutí tohoto účelu bude nutné předmětný videozáznam vymazat.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Detence na psychiatrii a vliv dřívějšího zdravotního stavu psychicky nemocného pacienta
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.