Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Exekucí stále přibývá. Jeden z největších exekutorských úřadů u nás – Exekutorský úřad Přerov – jen v prvním pololetí tohoto roku vykonal přes 33 tisíc exekucí. Ve srovnání s loňským rokem, kdy řešil 24 tisíc exekucí, je to o 36 procent více. Proč rostou čísla vykonaných exekucí?. „Mohlo by se zdát, že za tak velkým počtem exekucí stále stojí dozvuky ekonomické krize, ale podle mého názoru je hlavním důvodem stále velká lehkomyslnost části občanů a také jejich žalostná finanční gramotnost,“ vysvětluje přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána.

Sami exekutoři vidí řešení situace ve větší osvětě, a proto se snaží lidi upozorňovat na úskalí zadlužení, i když se jedná o běh na dlouhou trať a výhledy do budoucna nelze vidět růžovými brýlemi. „Pokud bude stoupající trend pokračovat, dá se očekávat, že na konci roku bude celkový počet exekucí vykonaných našim úřadem dosahovat 70 tisíc,“ upřesňuje Vrána.


1. pol. 2010 1. pol. 2011
Celkový počet nařízených exekucí 24 400 33 135
Počet mobilárních exekucí 6 742 8 906
Počet dražených nemovitostí 524 570
Počet dražených movitých předmětů 6 024 5 363
Počet exekutorských zápisů* 574 320

* exekutorský zápis je určen k urychlení vymožení dluhu, aniž by musel proběhnout soud

Se zvyšujícím se celkovým počtem rostl letos logicky i počet mobiliárních exekucí, které ovšem exekutorské úřady využívají jako nejzazší možnosti vymožení dluhů. I nemovitostí přerovský úřad dražil letos více než před rokem, což souvisí i s poklesem schopnosti občanů splácet hypoteční úvěry.

Při výkonu mobiliárních exekucí se často daří vykonavatelům Exekutorského úřadu Přerov pomáhat policii. Odhalují totiž například pěstírny marihuany nebo černé odběratele elektřiny. Nedávno dokonce odhalili velkou varnu pervitinu.

Exekutorský úřad Přerov JUDr. Tomáše Vrány zahájil činnost v roce 2001 a s téměř 55 000 provedenými exekucemi v roce 2010 patří mezi největší exekutorské úřady v České republice. Přibližně 70 procent exekucí úřad realizuje na Moravě, zbytek na území Čech a zaměstnává kolem 150 zaměstnanců.


Zdroj: Olomoucký večerník

 

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.