Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V listopadu 2010 jsem si udělal plastová okna v panelovém domě. Okna byla předsazena, ale v projektové dokumentaci,která byla původně vypracována na zateplení panelového domu neměla být předsazena. Teď po půl roce na mě SVJ panelového domu přišlo, že na mě dají stížnost na stavebním úřad o nedodržení údajně projektové dokumentace, ačkoli bylo vydáno stavební povolení na celý panelák.

Prosím o  dotaz co mi hrozí a jak se bránit. Nedokážu si představit že bych to měl bourat. Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
Vy jste provedl výměnu oken na základě stavebního povolení uděleného celému domu, v jehož projektové dokumentaci nebyla okna předsazena. Fakticky tím, že jste okna předsadil, jste nedodržel podmínky, za nichž bylo vydáno stavební povolení, tudíž jste změnu provedl bez řádného ohlášení stavebnímu úřadu, které je sankcionované dle §  178 odst. 1 písm. a) stavebního zákona, pokutou až do výše 200 000,- Kč.

Nicméně nejdříve zažádejte o dodatečné stavební povolení podle § 129 odst. 2 stavebního zákona (řeší se tak situace nejen staveb bez stavebního povolení, ale i situace kdy stavba je v rozporu se stavebním povolením). Ve Vašem případě nevidím důvod, proč by mělo být vydání tohoto povolení bráněno a vyžadováno odstranění oken.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.