Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Cca v roce 2017 koupila švagrová chatu, kterou začala postupně rekonstruovat, bohužel se to neobešlo bez větších zásahů (nastavování krokví kvůli změně sklonu střechy, veranda a kuchyň je tuším až na podezdívku komplet nová, střecha na půdě také). Na závady přicházeli postupně a obávám se, že ohlášení stavby ev. stavební povolení nikdo neřešil.

Nyní je švagrová dlouhodobě pracovně mimo ČR a chatu využíváme s jejím souhlasem, my s manželem. Bohužel jsme se nevyhnuli sporu se sousedem, který nám svévolně vykopal 3/4 plotu a založil si tam záhon. Na náš dotaz jak si to představuje nám odvětil, že se o to stejně nestaráme a on si to tak domluvil s předchozí majitelkou. Máme obavy, aby nezašel až tak daleko, že udá švagrové pravděpodobně nelegální stavbu. Řešení legalizace stavby musí podat osobně švagrová nebo můžeme my např. s plnou mocí? Jaká je šance na úspěch po tak dlouhé době? Děkuji s pozdravem Pavla.

 

ODPOVĚĎ:
Řízení o dodatečném povolení stavby je běžným správním řízením, v jehož rámci může být účastník (vlastník stavby – tedy Vaše švagrová) samozřejmě zastoupen na základě plné moci - jak to v obecné rovině vyplývá z § 31 správního řádu:
„Zástupcem účastníka je … zmocněnec …“
V této souvislosti je vhodné poukázat na § 33 a § 34 správního řádu, z nichž (mimo jiné) vyplývá, že:
- účastník si může zvolit zmocněnce,
- zmocnění k zastoupení se prokazuje písemnou plnou mocí,
- plnou moc lze udělit i ústně do protokolu,
- v téže věci může mít účastník současně pouze jednoho zmocněnce,
- zmocnění může být uděleno k určitému úkonu, skupině úkonů nebo pro určitou část řízení, pro celé řízení apod. ,
- zmocněnec může udělit plnou moc jiné osobě, aby místo něho za účastníka jednala, jen je-li v plné moci výslovně dovoleno, že tak může učinit,
- zmocněnec v řízení vystupuje jménem zastoupeného,
- z úkonů zástupce vznikají práva a povinnosti přímo zastoupenému,
- s výjimkou případů, kdy má zastoupený něco v řízení osobně vykonat, doručují se písemnosti pouze zástupci,
- v pochybnostech o rozsahu zastoupení platí, že zástupce je oprávněn vystupovat jménem zastoupeného v celém řízení.
Je proto možné, aby Vám švagrová udělila plnou moc k tomu, abyste jejím jménem podala na stavební úřad žádost o dodatečné povolení stavby (resp. stavebních úprav) a abyste jí v celém tomto řízení zastupovala (popřípadě i v řízení o nařízení odstranění stavby, pakliže by se věc nevyvíjela zdárně).
Sama skutečnost, že od provedení příslušných (nepovolených) stavebních úprav uběhla určitá doba, nehraje v podstatě žádnou roli. Řízení o dodatečném povolení může být zahájeno prakticky kdykoli. Ne/úspěch v tomto řízení se bude odvíjet od Vaší schopnosti doložit všechny podklady, které bude v této souvislosti stavební úřad vyžadovat (projektová dokumentace, resp. dokumentace provedených stavebních úprav, souhlasná vyjádření dotčených orgánů apod.).
Je nutné si uvědomit, že pokud by se dodatečná legalizace nezdařila, zahájil by stavební úřad s největší pravděpodobností řízení o nařízení odstranění stavby (resp. nepovolených stavebních úprav). Ponechávám proto na Vašem zvážení, zda o dodatečnou legalizaci žádat – jelikož tím stavební úřad upozorníte na existenci nepovolených stavebních úprav, kterými se stavební úřad bude muset (z úřední povinnosti) zabývat.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.