Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme řádně kolaudovanou prodejnu a povolenou změnu užívá na prodejnu potravin a občerstvení 2012, vč. požárně bezpečnostní řešení atd. Podal jsem žádost na stavební úřad na změnu užívání bez stavebních úprav na provozovnu kadeřnictví včetně hygienicky kladných stanov.   Na úřadě mi sdělili, že budova je nízká jen 2 patra a změny nevyžaduji nová požárně bezpečnostní řešení, protože se nic nemění.

V současné době ale již chtějí doložit požárně bezpečnostní řešení týkající se navrhovaného záměru včetně určení kategorizace staveb (myšlenka - proč, když se nic nemění). + doložení výpočtu parkovacích míst pro nový účel užívání stavby. (opět myšlenka - proč, když se nic nemění). Děkuji a jsem s pozdravem Leopold.

 

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že s tímto dotazem se obracíte na nesprávnou adresu. Pakliže stavební úřad změnil svůj názor, je nutné se na důvody této změny dotazovat právě tohoto stavebního úřadu.
Ze znění dotazu mi není jasné, kdy jste získali první a kdy druhý (opačný) názor stavebního úřadu. Pakliže mezi oběma okamžiky uplynula delší doba, je možné, že došlo ke změně právní úpravy, územního plánu apod. - což může být příčinou změny názoru stavebního úřadu. Stavební úřad mohl rovněž dovodit, že přestože se ze stavebně-technického hlediska nic nezmění, bude činnost, která má být v předmětných prostorách vykonávána, požárně rizikovější (resp. bude vyžadovat více parkovacích míst pro zákazníky). Nyní samozřejmě spekuluji - pravý důvod změny názoru stavebního úřadu zná pouze stavební úřad.
Neobdržíte-li od dotyčného referenta stavebního úřadu uspokojivou odpověď, můžete se obrátit na vedoucího stavebního úřadu. Pakliže neuspějete ani tam, můžete v této věci kontaktovat nadřízený stavební úřad (krajský úřad). Můžete se rovněž obrátit na hasičský záchranný sbor kraje s dotazem, zda se dle jeho názoru z požárně-bezpečnostního hlediska něco mění (resp. je-li zapotřebí znovu posuzovat požární bezpečnost prostor).
Máte-li však zájem o co nejrychlejší získání přivolení stavebního úřadu, doporučuji Vám splnit vše, co po Vás požaduje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.