Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím uprostřed města, jsme 1. dům v ulici a asi 50 m od našeho pozemku je most přes řeku, zřejmě ve vlastnictví ředitelství silnic a dálnic, tedy ŘSD. Mezi naším domem a mostem je už jen louka s pár stromy, je to tak z obou stran mostu. Most se bude celý bourat na jaře, ještě blíž k našemu domu bude postaven dočasný most po dobu opravy (tedy veškerá doprava bude jezdit tipuji tak 20 m od domu), než se postaví most nový, který je plánovaný širší než ten původní.

Můj dotaz zní - mám nějaká práva jako majitel sousedního pozemku v těsné blízkosti mostu? Opravu = stavbu úplně nového mostu plánují cca na celý rok, během kterého mi veškerou velmi silnou dopravu povedou ještě ve větší blízkosti domu. Nepřizvali nás do stavebního řízení, já myslím, že mám právo alespoň na nějaké odhlučňovací řešení. Bojím se především hluku ze stavby a dopravy, smogu, prachu, jelikož vše bude probíhat tak blízko. Jak mám postupovat, chci-li vznést námitku? Je mi jasné, že stavbu zřejmě jinak řešit nelze, nechci vyvolávat zbytečné komplikace, ale ráda bych alespoň nějakou zeď na odhlučnění nebo něco podobného. Děkuji za odpověď Izabela.

 

ODPOVĚĎ:
V první řadě Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný stavební úřad a dotázat se zde, zda je ve věci rekonstrukce mostu vedeno nějaké správní řízení (územní či stavební řízení). Zjistíte-li, že řízení před stavebním úřadem stále běží, můžete se obrátit na stavební úřad a domáhat se uznání Vašeho účastenství v tomto řízení. Dle § 27/2 správního řádu platí, že:
„Účastníky jsou též další dotčené osoby, pokud mohou být rozhodnutím přímo dotčeny ve svých právech nebo povinnostech. “
Především je pak nutné poukázat na § 28/1 správního řádu, dle něhož platí, že:
„Za účastníka bude v pochybnostech považován i ten, kdo tvrdí, že je účastníkem, dokud se neprokáže opak. O tom, zda osoba je či není účastníkem, vydá správní orgán usnesení, jež se oznamuje pouze tomu, o jehož účasti v řízení bylo rozhodováno, a ostatní účastníci se o něm vyrozumí …“
Pokud by se Vám nepodařilo stát se účastnicí řízení vedeného stavebním úřadem, popř. pokud toto řízení například již skončilo, mohla byste se proti realizaci předmětného stavebního záměru bránit soukromoprávní cestou, a to s odkazem na § 1004 občanského zákoníku. Dle tohoto ustanovení konkrétně platí, že:
„Je-li držitel prováděním stavby ohrožen v držbě nemovité věci nebo může-li se pro to důvodně obávat následků uvedených v § 1013 a nezajistí-li se proti němu stavebník cestou práva, může se ohrožený držitel domáhat zákazu provádění stavby. Zákazu se držitel domáhat nemůže, jestliže ve správním řízení, jehož byl účastníkem, neuplatnil své námitky k žádosti o povolení takové stavby, ač tak učinit mohl.
Dokud není o záležitosti rozhodnuto, může soud zakázat, aby se stavba prováděla …“
Je nicméně pravdou, že výsledek takto případně zahájeného soudního řízení by byl poněkud nejistý.
Pakliže byste byla v průběhu rekonstrukce mostu (resp. při provozu dočasného mostu) nadměrně obtěžována například zvýšenou hlučností, vibracemi, pachem či prašností, mohla byste se obrátit na místně příslušnou krajskou hygienickou stanici. Vyloučena by v takovém případě nebyla ani soudní obrana (předpokládám však, že projednání žaloby by trvalo tak dlouho, že most by byl v mezidobí zrekonstruován a stavební práce ukončeny).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.