Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastníme rodinný dům s vedlejší stavbou (dvoupodlažní kolna, cca 35m2 zastavěné plochy) v Praze. Na udání byla oznámena kontrolní prohlídka SÚ u vedlejší stavby, kde bylo zjištěno, že kolna je povolena, ale postavena cca o 1 metr delší než uvádí povolení k výstavbě z roku 1974. Na základě těchto skutečností bylo zahájeno řízení o odstranění stavby a následně jsme zažádali o dodatečné povolení této vedlejší stavby.

Dodatečné povolení již trvá cca 1,5 roku, s tím, že se několikrát předělávala dokumentace a odvolávali jsme se také k magistrátu (kde teď čekáme na rozhodnutí, a asi se bude vracet k pokračování řízení u SÚ). Před pár dny jsem zjistil, že SÚ má jím ověřený výkres (situaci pozemku) k výstavbě žumpy z roku 1977 nacházející se před touto stavbou, kde je kolna vyznačena ve zrealizovaných rozměrech. Z jiného případu vím, že pokud má úřad jím ověřený výkres, tak že jejím ověření byl schválen v nich vyznačený stav, i když se žádné ostatní výkresy nedochovaly (např. na výkrese rozvodu plynu, kde je stavební půdorys, se ověřením uznává i stavební část). Můj dotaz zní: Je možné nyní v této fázi zvrátit momentální stav (odstranění a dodatečné povolení) a žádat SÚ o uznání legálnosti kolny na základě ověřeného výkresu stavby žumpy. Status ověření viz výše mám ústně potvrzený jak pracovnicí SÚ (nařízení magistrátu) tak i písemně ve sdělení od SÚ týkající se hlavní stavby. Předem děkuji za odpověď. Bruno.

 

ODPOVĚĎ:
Je-li stavebním úřadem zavedena taková praxe, lze Vám samozřejmě doporučit jí využít. Nejsem si vědom žádného ustanovení stavebního zákona, které by takový postup umožňovalo, to však není podstatné. Důležité je, že pokud je stavební úřad ochoten uznat legálnost staré stavby (v jejímž případě se jiná dokumentace nezachovala) pouze na základě ověřeného výkresu, můžete se v rámci zahájeného řízení o dodatečném povolení stavby na tuto "zvyklost" odvolat a dožadovat se stejného postupu rovněž ve Vašem případě.
Uzná-li stavební úřad použitelnost předmětného ověřeného výkresu, bude možné, aby řízení o dodatečném povolení stavby (a samozřejmě i řízení o nařízení odstranění stavby) zastavil, jelikož k němu již nebude dán důvod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.