Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)

Mám připravený projekt domu ke schválení s tím, že zeď domu je 2,91 m vzdálena od plotu souseda. Na sousedově straně není žádný dům, pozemek je v tuto chvíli v katastru nemovitostí veden jako zahrada. Soused požaduje posunutí domu na vzdálenost 3,5 m od plotu s tím, že by mohl v budoucnu chtít svůj pozemek mít jako stavební a mohl by chtít postavit dům.

Proto chce mít, abych dodržela podmínku 7 metrů mezi domy. Má smysl si trvat na svém a co to bude znamenat v rámci povolení? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Minimální odstupová vzdálenost rodinných domů je zakotvena v § 25/2 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území, a to následovně:
„Je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m a jejich vzdálenost od společných hranic pozemků nesmí být menší než 2 m. Ve zvlášť stísněných územních podmínkách může být vzdálenost mezi rodinnými domy snížena až na 4 m, pokud v žádné z protilehlých stěn nejsou okna obytných místností …“
Pakliže sousedovu požadavku nevyhovíte, lze očekávat, že soused Vám neudělí svůj písemný souhlas (na situačním výkresu) pro získání územního souhlasu a souhlasu s tzv. stavební ohláškou. V takovém případě byste se musel vydat administrativně mírně náročnější cestou a požádat stavební úřad o vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení (nejedná se o situaci nikterak neobvyklou).
Bude-li stavebním úřadem na základě Vaší žádosti zahájeno územní a stavební řízení, stane se soused jejich účastníkem a jako takový bude oprávněn vznášet své námitky. Následně bude záviset na úvaze stavebního úřadu, zda požadavku Vašeho souseda (který není bez logiky) vyhoví či nikoli. Proti sousedovým argumentům můžete namítat, že na straně sousedova předpokládaného domu nemusí být okna obytných místností, popř. že rozměry sousedova pozemku dovolují posunutí jeho hypotetického domu tak, aby byla zachována sedmimetrová odstupová vzdálenost a sousedův pozemek byl stále smysluplně využit.
V nejhorším případě dá stavební úřad sousedovi za pravdu a vyzve Vás k úpravě projektové dokumentace (aby byl plánovaný dům vzdálen od hranice pozemků 3,5 metru).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.