Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sousedi chtěli dělat podkroví s tím, že střecha zůstane nezměněna. Ale vyrostlo ze zadní strany půlpatro s velkými okny a výškou stropu jako normální patro, z přední strany to mají v pořádku, tam dali jen střešní okna. Jde o to, že to nemají povolené. Řeší to i stavební úřad. My budeme pozváni k projednávání co s tím dál. Může to stavební úřad bez našeho souhlasu povolit?

Je to dům v řadovce zezadu teď budou mít 3 patra ostatní domy mají 2. Podvedli jak úřad, tak nás, protože stavěli podle jiné dokumentace než dali nám a stavebnímu úřadu. Jakou námitku mít, aby to museli změnit?? Udělali novou konstrukci (krov) a to si myslím, že nemůžou. Prosím o radu, jak jim to zakázat jaký mít argument. Mají to rozestavěné úřad jim to stopl. Nebudeme mít na zahradě skoro žádné soukromí a navíc to vypadá hrozně. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Dle znění dotazu předpokládám, že stavebním úřadem bylo v případě Vašich sousedů zahájeno řízení o odstranění stavby. Konkrétně dle § 129/1 písm. b) stavebního zákona nařídí stavební úřad odstranění stavby:
„vlastníku stavby … prováděné nebo provedené bez rozhodnutí nebo opatření vyžadovaného stavebním zákonem … anebo v rozporu s ním, a stavba nebyla dodatečně povolena“
V rámci tohoto řízení je stavební úřad povinen umožnit Vašim sousedům dodatečné povolení jejich tzv. černé stavby (jak to vyplývá z § 129/2 stavebního zákona). Nepovolená nástavba/přístavba Vašich sousedů může být takto dodatečně povolena, pokud Vaši sousedé stavebnímu úřadu prokáží, že:
a/ není umístěna v rozporu s cíli a úkoly územního plánování, politikou územního rozvoje, s územně plánovací dokumentací a s územním opatřením o stavební uzávěře nebo s územním opatřením o asanaci území nebo s předchozími rozhodnutími o území,
b/ není prováděna či provedena na pozemku, kde to zvláštní právní předpis zakazuje nebo omezuje,
c/ není v rozporu s obecnými požadavky na výstavbu nebo s veřejným zájmem chráněným zvláštním právním předpisem
(jak to vyplývá z § 129/3 stavebního zákona).
Je proto možné, aby stavební úřad nepovolenou nástavbu/přístavbu Vašich sousedů dodatečně povolil (a z právního hlediska tak vše zhojil). Dodatečné povolení tzv. černé stavby však není automatickým procesem – Vaši sousedé budou v zásadě muset splnit všechny podmínky, jako kdyby o povolení své nástavby/přístavby žádali standardní cestou.
Vy, jako účastníci řízení, jste samozřejmě oprávněni vznášet své námitky a připomínky. Pokud s nepovolenou nástavbou/přístavbou Vašich sousedů nesouhlasíte, uveďte ve svých písemných námitkách vše, co dle Vašeho názoru hraje roli (ztráta soukromí, narušení jednotného vzhledu ulice, zvýšení požárního nebezpečí apod.). Stavební úřad bude následně povinen se s Vašimi námitkami vypořádat (což samozřejmě neznamená, že těmto námitkám vždy vyhoví).
Pokud by stavební úřad i přes Vaše námitky nástavbu/přístavbu sousedů povolil, bude možné, abyste se proti jeho rozhodnutí bránili soudní cestou. Pro učinění tohoto kroku Vám v každém případě doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
(a to advokátem, který se zabývá oblastí stavebního, resp. správního práva).
Vyloučena není ani Vaše soukromoprávní obrana, a to aniž by bylo nutné čekat na výsledek řízení před stavebním úřadem. Konkrétně dle § 1004 občanského zákoníku platí, že:
„Je-li držitel prováděním stavby ohrožen v držbě nemovité věci nebo může-li se pro to důvodně obávat následků uvedených v § 1013 … může se ohrožený držitel domáhat zákazu provádění stavby. Zákazu se držitel domáhat nemůže, jestliže ve správním řízení, jehož byl účastníkem, neuplatnil své námitky k žádosti o povolení takové stavby, ač tak učinit mohl.
Dokud není o záležitosti rozhodnuto, může soud zakázat, aby se stavba prováděla ...“
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.