Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsme majitelé RD. Naše zahrada je oplocena drátěným pletivem, plot jsme postavili. Majitel sousedního pozemku k tomuto našemu drátěnému pletivu hromadí a vrství cihly, kameny, kusy betonu a vše zasypává zeminou. Tímto konáním zvyšuje úroveň své zahrady, která je v mírně svažitém terénu.

Toto zvyšování provedl v délce cca 10 m a nasypaná vrstva je do výšky od 20 cm do 70 cm v různých místech pletivového plotu. Pletivo se stále více pod tíhou zásypu vyklání, sype se k nám zemina (propadá drátěnými oky) a hrozí protržení drátěného pletiva zřícením plotu a tím škodě na majetku.   Na naši žádost soused nereaguje, naopak pokračuje s větší intenzitou v zasypávání a zvyšování vrstvy. Jak můžeme přimět souseda, aby navrstvené materiály odstranil? S pozdravem Bohumil

 

ODPOVĚĎ:
V současné chvíli se Vám v zásadě nabízí dvě varianty řešení:
1/ Veřejnoprávní varianta:
V této věci se můžete obrátit na místně příslušný stavební úřad s písemným podnětem k prošetření sousedova počínání. V tomto ohledu bude následně vše záviset na posouzení příslušným pracovníkem stavebního úřadu.
Nelze vyloučit, že stavební úřad dospěje k názoru, že v případě Vašeho souseda se jedná o nepovolené terénní úpravy (§ 3/1 stavebního zákona). V takovém případě by stavební úřad z úřední povinnosti zahájil řízení o odstranění této terénní úpravy (popř. by mohl Vašemu sousedovi uložit jiné opatření).
Tato varianta je pro Vás nejvýhodnější, neboť je prakticky zdarma, přičemž veškerou „práci“ odvede při šetření tohoto případu stavební úřad. Není však samozřejmě jisté, že stavební úřad vyhodnotí situaci souladně s Vaším názorem.
2/ Soukromoprávní varianta:
Nastalá situace může být řešena rovněž soukromoprávní cestou. Na Vámi popsaný případ se vztahuje hned několik ustanovení občanského zákoníku, a to:
- dle § 1020 občanského zákoníku platí, že má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel zřizování stavby na sousedním pozemku v těsné blízkosti společné hranice pozemků (toto ustanovení by muselo být samozřejmě aplikováno analogicky) ;
- dle § 1012 občanského zákoníku platí, že vlastníku (zde Vašemu sousedovi) se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit;
- dle § 1013/1 občanského zákoníku platí, že vlastník (zde Váš soused) je povinen zdržet se všeho, co působí, že (mimo jiné) odpad (ve Vašem případě se de facto jedná o stavební odpad) vniká na pozemek jiného vlastníka v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezuje obvyklé užívání pozemku;
- dle § 2900 a § 2901 občanského zákoníku platí, že vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, je každý povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě  (mimo jiné) na vlastnictví jiného; vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, má povinnost zakročit na ochranu jiného každý, kdo vytvořil nebezpečnou situaci nebo kdo nad ní má kontrolu.
V první řadě Vám doporučuji sousedem prováděnou terénní úpravu řádně zdokumentovat. Následně můžete svého souseda písemně vyzvat k tomu, aby svého počínání zanechal, resp. aby terénní úpravu prováděl tak, aby nedocházelo ke škodám na Vašem majetku (pletivovém plotě). Souseda můžete v této výzvě upozornit na to, že pokud svého počínání nezanechá, budete nuceni podniknout příslušné právní kroky.
Jeden podepsaný stejnopis výzvy si ponechte, druhý doručte sousedovi prokazatelným způsobem (tedy buď osobně za přítomnosti svědka či ještě lépe oproti podpisu, anebo doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou).
Nebude-li soused na Vaši výzvu kladně reagovat, nezbude Vám, než se v této věci obrátit na místně příslušný okresní soud. Tento soud můžete v první řadě požádat o vydání předběžného opatření, kterým by soud Vašemu sousedovi dočasně zakázal pokračovat v terénní úpravě, a to dokud nebude o věci rozhodnuto. K soudu pak musíte především podat žalobu, jejímž prostřednictvím se budete domáhat toho, aby Váš soused ustal v provádění terénní úpravy a odstranil ty její následky, které poškozují Váš majetek.
Pro přípravu žaloby Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta, který se zabývá občanským právem hmotným). Advokátní zastoupení můžete využít již při přípravě výzvy (písemná výzva na hlavičkovém papíře advokátní kanceláře zapůsobí na Vašeho souseda nepochybně mocnějším dojmem, než výzva psaná „pouze“ Vámi).
Tato varianta řešení nepřinese zajisté tak rychlý výsledek, jako varianta veřejnoprávní. Podání žaloby, resp. advokátní zastoupení, Vám rovněž přinesou určité finanční náklady.
Obě výše uvedené varianty můžete aplikovat vedle sebe (tzn. že jejich užití se vzájemně nevylučuje).
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.