Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Snažím se pomocí své kamarádce. Na začátku března 2019 shořel dům jejich sousedů. Partner kamarádky při hašení požáru se nadýchal zplodin hoření. Byla přivolána sanitka. Dům se zachránit nepodařilo. Díky vysokému žáru a obrovskému množství vody však vznikla škoda i na domu kamarádky. Jedná se o začátek řadové výstavby. Dům si sedá, praskla štítová stěna. Několikrát je statik donutil dům opustit a pak zase vrátit.

V současné době se zpracovává odhad škod na domě. Zároveň mají přijet i střechaři, nová střecha je též ohořelá, včetně trámu v nemovistosti. Stěny si táhnou vodu. Dosud pohodový vztah se sousedy, kteří vyhořeli, se mění na šílený boj. U článků, kterými se internet hemží, je kamarádka nehezky napadána majitelkou vedlejší nemovistosti. Navíc nyní začali odklízet trosky od štítové zdi a následně večer je sousedi zase naházeli zpět a podobně. Vyhrožují ji i telefonicky, SMS zprávami.

Hledám možnost, jak získat finanční pomoc pro kamarádku. Má malého syna a přítele. Dům je psaný na ni teprve několik měsíců. Ona, ani majitelka vyhořelého domu, bohužel nemají nemovistosti pojištěné. Škoda je odhadovaná na víc než půl milionu korun. Statik doporučuje rozebrání štítové stěny. Nicméně kamarádka se v této situaci ocitla v podstatě nevinně a nyní nemá prostředky na to si dům na své náklady opravit. Jak z toho ven?
Děkuji, Milada
https://kromerizsky.denik.cz/pozary/ve-chvalnove-shorel-rodinny-dum-pozar-znicil-vse-majitelka-je-bezradna-20190319.html
https://kromerizsky.denik.cz/zpravy_region/po-pozaru-ve-chvalnove-je-v-ohrozeni-i-sousedni-dum-jeho-majitelka-si-zoufa-20190321.html
https://www.hzscr.cz/clanek/u-pozaru-rodinneho-domu-v-chvalnove-zasahuje-sedm-jednotek-hasicu.aspx

 

ODPOVĚĎ:
Za škody způsobené na nemovitosti kamarádky by měli odpovídat sousedé. Je samozřejmě dobré znát přesnou příčinu požáru, nicméně způsobená škoda by měla být kryta buď z pojištění sousedů nebo přímo sousedy. Kamarádka by si tedy měla v první řadě zadat znalecký posudek na způsobené škody a obrátit se na sousedy se žádostí o náhradu škody. Pokud nebudou hradit dobrovolně, nechť se obrátí na soud.

Pokud je schopna osvědčit své špatné majetkové poměry, pak by si mohla u soudu požádat o bezplatné ustanovení advokáta, který by jí se všemi kroky včetně sepisu případné žaloby pomohl.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.