Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebuji vědět přesné datum vydání aktuálního stavebního zákona §103, stavby do 25m2 bez stavebního povolení a ohlášení.
Děkuji, Hana

ODPOVĚĎ:
Přestože je Váš dotaz krátký, není možné na něj dát zcela stručnou odpověď (jak už to tak v právu bývá).
Stavební zákon nabyl účinnosti dne 1. 7. 2006. Již od počátku účinnosti tohoto zákona byla v jeho § 103 upravena (mimo jiné) výstavba staveb do 25 m2 zastavěné plochy. Je však nutné mít na paměti, že za cca 13 let účinnosti stavebního zákona byl tento právní předpis mnohokrát novelizován, přičemž některé z těchto změn se dotkly rovněž § 103 stavebního zákona. Ustanovení § 103 stavebního zákona bylo novelizováno celkem pětkrát.
Od počátku účinnosti stavebního zákona (tedy od 1. 7. 2006) až do 31. 12. 2016 zněla příslušná část § 103 následovně:
"stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení zvířat a nejde o sklady hořlavých kapalin a hořlavých plynů; "
Od 1. 1. 2017 do 24. 7. 2017 zněla příslušná část § 103 stavebního zákona takto:
"stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o jaderná zařízení; "
V období od 25. 7. 2017 do 31. 12. 2017 zněla příslušná část § 103 stavebního zákona následovně:
"stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o stavby související s úložišti radioaktivních odpadů obsahujících výlučně přírodní radionuklidy nebo stavby, které jsou jaderným zařízením nebo náležejí k provozním celkům, které jsou jaderným zařízením; "
Současné znění příslušné části § 103 stavebního zákona (tedy od 1. 1. 2018 doposud) je následující:
"stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderná zařízení; "
Přestože v detailech se příslušná část § 103 stavebního zákona několikrát změnila, zůstaly základní parametry této drobné stavby zachovány.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že pokud se stavební zákon ve svém § 103 zmiňuje o stavbách do 25 m2 zastavěné plochy atd. , které pro svou výstavbu nevyžadují stavební povolení ani stavební ohlášku, neznamená to automaticky, že by tyto stavby bylo možné umisťovat na pozemcích zcela volně. Je totiž nutné si uvědomit, že o umístění stavby na pozemku je primárně rozhodováno v územním řízení, po němž následuje řízení stavební.
Aby bylo možné stavbu (uvedenou v § 103 stavebního zákona) realizovat "ve volném režimu" (tedy bez jakékoli ingerence stavebního úřadu), musí tato stavba zároveň splňovat všechny podmínky dle § 79/2 písm. o) stavebního zákona. Konkrétně jsou tyto podmínky vymezeny následovně:
"stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, "
V ostatních případech je zapotřebí získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) stavebního zákona) - tedy i tehdy, pokud je taková stavba uvedena v § 103 stavebního zákona.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.