Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Musím předložit novou dokumentaci, srubová chata, kolaudace r. 1970. Plocha pozemku beze změn. Drobné úpravy uvnitř chaty - např. dveře zastavěny, průchod do místnosti místo stávajících dveří. Lze kdykoliv změnit. Nefunkční komín mimo provoz. Revizní kontrola - stojí o několik cm jinde. Uvažujeme o jiném druhu vytápění.

Schody do podkroví místo žebříku. Dodala jsem původní dokumentaci ověřenou architektem. Trvají na nové a prý mi to mohou nařídit. Změny popsány v průvodním zápisu. Platím daň z vyměřeného pozemku. Týká se nový stavební zákon uspořádání uvnitř chaty jako kuchyňská linka, dveře, ale mám umyvadlo se spádem do WC - voda se nosí z řeky nebo ze studny cca 150 m. Děkuji za odpověď. Emma.

ODPOVĚĎ:
V tomto ohledu závisí vše na rozsahu stavebních úprav, které byly na Vaší chatě provedeny. Pokud byly například zazděny staré dveřní otvory a zřízeno schodiště, jedná se s největší pravděpodobností o stavební úpravy, které by měly být v dokumentaci skutečného provedení stavby zachyceny.
Dle § 125/1 stavebního zákona je vlastník stavby povinen uchovávat po celou dobu trvání stavby ověřenou dokumentaci odpovídající jejímu skutečnému provedení podle vydaných povolení. Pakliže tedy dojde na stavbě k jejím úpravám (a skutečné provedení stavby se tudíž změní), měla by být taková dokumentace odpovídajícím způsobem aktualizována. Stavební zákon nepožaduje v této souvislosti po vlastníku stavby, aby při každé úpravě své stavby pořizoval novou dokumentaci, postačí její doplnění či přepracování (a to s ohledem na rozsah provedených stavebních úprav).
Pokud vlastník stavby neplní povinnost uchovávat dokumentaci, která odpovídá aktuálnímu stavu této stavby, může mu stavební úřad nařídit, aby pořídil dokumentaci skutečného provedení stavby. Pokud není nezbytná úplná dokumentace skutečného provedení stavby, uloží stavební úřad pouze pořízení zjednodušené dokumentace (pasport stavby), pokud ji stavebník nepořídil sám (§ 125/3 stavebního zákona).
Rozsah dokumentace skutečného provedení stavby je uveden ve vyhlášce o dokumentaci staveb, a to konkrétně v její příloze č. 14. Dle § 4/2 vyhlášky o dokumentaci staveb může dokumentaci skutečného provedení stavby tvořit kopie ověřené projektové dokumentace doplněná výkresy odchylek, pokud to není na újmu přehlednosti a srozumitelnosti dokumentace.
Ve Vašem případě je tedy zapotřebí zvážit, zda bude s ohledem na rozsah provedených stavebních úprav zapotřebí pořídit dokumentaci skutečného provedení stavby v celém rozsahu či zda postačí její zjednodušená varianta (pasport), popř. zda může mít některý z těchto dokumentů pouze podobu vyznačení odchylek do stávající dokumentace.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 499/2006 Sb. , o dokumentaci staveb


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Aktualizace stavební dokumentace při stavebních úpravách zjištěných kontrolou ze stavebního úřadu
  • Stavební úpravy bez stavebního povolení a aktualizace stavební dokumentace
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.