Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.27 (15 hlasů)

Potřebuji pomoct s vyřešením situace ohledně převedení stávající nemovitosti, která je vedena jako jiná stavba - budova bez čísla popisného nebo evidenčního na obytnou budovu nejlépe se samostatným číslem popisným. Rád bych tuto budovu používal nyní jako obytnou, kdy proběhne rekonstrukce. Jsem vlastníkem této budovy na parcele: 296/2 obec XXX, Brno-venkov.

Budova ČP 216, která je před touto budovou je ve vlastnictví mé babičky. Máme zapsané břemeno průchodu přes přední parcelu a budovu. Jaké jsou všechny potřebné kroky ke změně užívání tak, abych mohl i tuto budovu později pojistit. Předem děkuji za odpověď. Lukáš

ODPOVĚĎ:
Dle § 126/2 a 3 stavebního zákona platí, že změna v účelu užívání stavby je přípustná jen na základě souhlasu nebo povolení stavebního úřadu, přičemž taková změna v užívání stavby musí být v souladu s územně plánovací dokumentací, s cíli a úkoly územního plánování, s obecnými požadavky na výstavbu, s veřejnými zájmy chráněnými tímto zákonem a se zvláštními právními předpisy.
Co se týče administrativní náročnosti celého procesu, je rozhodující, zda změna v užívání stavby vyžaduje nějakou stavební činnost, nebo zda se má jednat pouze o administrativní přeřazení stavby do jiné kategorie.
Pokud je změna v užívání stavby podmíněna změnou dokončené stavby (a musí být tedy provedena nějaká stavební činnost), která vyžaduje ohlášení nebo stavební povolení, stavební úřad projedná změnu dokončené stavby (§ 126/4 stavebního zákona), tzn. že vydá souhlas se stavební ohláškou nebo stavební povolení (čemuž bude předcházet obvyklé správní řízení).
Nevyžaduje-li naopak změna v užívání stavby žádnou stavební činnost, bude nutné postupovat dle § 127/1 stavebního zákona. Dle tohoto ustanovení platí, že změnu v užívání stavby, která není podmíněna změnou dokončené stavby, oznamuje stavebnímu úřadu osoba, která má ke stavbě vlastnické právo nebo prokáže právo změnit užívání stavby. Oznámení obsahuje popis a odůvodnění zamýšlené změny, její rozsah a důsledky. K oznámení se připojí doklad o vlastnickém právu ke stavbě, nelze-li vlastnické právo ověřit v katastru nemovitostí dálkovým přístupem, popřípadě souhlas vlastníka stavby se změnou v užívání, dokumentace s vyznačením stávajícího a nového způsobu užívání jednotlivých místností a prostorů, stanoviska vlastníků veřejné dopravní a technické infrastruktury, na kterou je stavba napojena, pokud to změna v užívání stavby vyžaduje, a závazná stanoviska, popřípadě rozhodnutí dotčených orgánů vyžadovaná zvláštními právními předpisy nebo tímto zákonem.
Je-li oznámení úplné a oznámená změna v účelu užívání stavby splňuje předepsané podmínky, vydá stavební úřad souhlas se změnou v užívání stavby do 30 dnů ode dne podání oznámení. Dojde-li naopak stavební úřad k závěru, že oznámení úplné není nebo změna v užívání stavby nesplňuje předepsané podmínky pro vydání souhlasu se změnou v užívání stavby, rozhodne usnesením, že oznámenou změnu v užívání projedná v řízení (§ 127/2 a 4 stavebního zákona).
Obsahové náležitosti oznámení změny v užívání stavby a jeho příloh jsou dány závazným formulářem, který je obsažen v příloze č. 14 vyhlášky č. 503/2006 Sb. (jak vyplývá z § 18l vyhlášky č. 503/2006 Sb.).
Ve Vašem případě je tudíž podstatné, zda bude zapotřebí provést nějaké stavební změny předmětné budovy, aby mohla být překvalifikována na stavbu pro bydlení.
V první řadě je nezbytné, abyste určil, do jaké kategorie má vlastně předmětná stavba náležet. V úvahu přichází především rodinný dům či bytový dům (tyto dvě kategorie náleží do skupiny staveb pro bydlení), dále se může jednat o stavbu pro rodinnou rekreaci nebo stavbu ubytovacího zařízení (jak vyplývá z § 2 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území).
Předmětná stavba musí splňovat všechny technické parametry, které se vztahují na kategorii stavby, který si pro tuto budovu zvolíte. Základní technické parametry jednotlivých kategorií staveb jsou zakotveny ve vyhlášce o technických požadavcích na stavby.
V současné chvíli Vám doporučuji navštívit (se stavební dokumentací předmětné stavby) místně příslušný stavební úřad a svůj záměr na změnu v užívání stavby zde konzultovat. Právní názor místně příslušného stavebního úřadu bude pro úspěšnou realizaci Vašeho záměru klíčový.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 503/2006 Sb. , o podrobnější úpravě územního rozhodování, územního opatření a stavebního řádu
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
vyhláška č. 268/2009 Sb. , o technických požadavcích na stavby


> Stránka obsahuje odpověď na tto témata:

  • Změna v účelu užívání stavby - kde požádat?
  • Jak požádat stavební úřad o změnu stavby z jiná stavba na obytná budova?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.