Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1997 jsme koupili pozemek, který byl v jedné části svažitý. Srovnali jsme ji zavážkou. Část hlíny spadla na sousední pozemek, asi 1m od hranice. Majiteli tento stav nevadil. 2012 majitel pozemek prodal a nový majitel ho 2014 prodal našemu sousedovi. Ten nám v září 2016 poslal dopis, abychom navážku odstranili a pozemek uvedli do původního stavu (1998), jinak že nechá navážku na naše náklady odstranit.

Nikdy nás kvůli tomu nikdo nekontaktoval. Máme strach, aby část svahu po zásahu nesjela. Můžeme se nějak bránit a může soused toto udělat? Děkuji, Deana

ODPOVĚĎ:
Z dotazu usuzuji, že Váš soused požaduje odstranění té části navážky, která zasahuje na jeho pozemek (tzn. cca 1 m od hranice pozemků, jak v dotazu uvádíte).
Je pravdou, že pakliže původní vlastník sousedního pozemku souhlasil se zakrytím části svého pozemku navážkou, není současný vlastník sousedního pozemku tímto souhlasem vázán, tzn. že tento souhlas může odvolat a domáhat se odstranění navážky.
Proti tomuto požadavku souseda se můžete bránit s využitím institutu přestavku. Dle § 1087 občanského zákoníku platí, že:
- zasahuje-li trvalá stavba zřízená na vlastním pozemku jen malou částí na malou část cizího pozemku, stane se část pozemku zastavěného přestavkem vlastnictvím zřizovatele stavby; to neplatí, nestavěl-li zřizovatel stavby v dobré víře;
- kdo stavěl v dobré víře, nahradí vlastníku pozemku, jehož část byla zastavěna přestavkem, obvyklou cenu nabytého pozemku.
Ve Vámi popsaném případě je dosti sporné, zda lze (z občanskoprávního hlediska) považovat navážku (tedy terénní úpravy) za trvalou stavbu. Pokud jste však realizovali část navážky na sousední pozemek se souhlasem jeho tehdejšího vlastníka, postupovali jste v dobré víře.
V současné chvíli proto můžete svého souseda kontaktovat s upozorněním, že navážka je přestavkem, tzn. že část jeho pozemku, který je navážkou překryt, se stala Vaším vlastnictvím. Současně svému sousedovi nabídněte finanční náhradu za takto překrytou část pozemku (která bude odpovídat obvyklé ceně pozemku v daném místě a čase).
Dojde-li mezi Vámi a sousedem ke sporu o tom, zda se o přestavek jedná či nikoli, bude nutné tento spor vyřešit soudně. Na svého souseda můžete podat tzv. určovací žalobu (v níž se budete domáhat toho, aby soud určil, že část pozemku překrytého navážkou se stala, jako přestavek, Vaším vlastnictvím).
Obáváte-li se, že soused přikročí ke svépomocnému odstranění části navážky, můžete se na soud obrátit s návrhem na vydání předběžného opatření, v němž soud Vašemu sousedovi zakáže navážku odstranit, a to až do doby, kdy o ne/existenci přestavku pravomocně rozhodne (po podání návrhu na vydání předběžného opatření je tedy nutné podat určovací žalobu).
Pro přípravu žaloby (popř. návrhu na vydání předběžného opatření), resp. již pro předsoudní jednání se sousedem, můžete využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.