Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žádali jsem stavební odbor ohledně umístění pergoly. Problém byl v nové katastrální mapě, kde nebyla odstraněna půl roku zbouraná malá kůlnička. Přitom jsme již několikrát stavební odbor žádali, zda sousedé, kteří mají zapuštěný zděný skleník na hranici naší zahrady, který má okno místo plotu a všechen rybíz a angrešt na naší zahradě sousedé ničí, že jim do skleníku stíní.

Ale hlavně z něho sledují, zda je povolen a proč není v katastrální mapě zakreslen. Prý je vše v pořádku a zakreslen bude. To už je asi 10 let a nic. Jaký je termín a pokuta na změnu neuvedenou v katastrální mapě a co vše musí být v mapě na katastru zakresleno. Děkuji, Hedvika

ODPOVĚĎ:
Podle zákona o katastru nemovitostí se v katastru neevidují drobné stavby. Za drobnou stavbu se pro účely katastrálního zákona považuje stavba s jedním nadzemním podlažím, pokud její zastavěná plocha nepřesahuje 16 m2 a výška 4,5 m, která plní doplňkovou funkci ke stavbě hlavní, a stavba na pozemcích určených k plnění funkcí lesa, sloužící k zajišťování provozu lesních školek nebo k provozování myslivosti, pokud její zastavěná plocha nepřesahuje 30 m2 a výška 5 m.
Stavba tzv. drobné stavby nepodléhá ani stavebnímu povolení ze strany stavebního úřadu. Pokud by Vám sousedům skleník vadil, zkuste se nejprve domluvit s ním. Pokud domluva není možná, obraťte se o pomoc na místní stavební úřad. Pokud ani toto řešení nebude úspěšné, nezbývá Vám nic jiného než se obrátit žalobou na odstranění stavby na soud, kde ale musíte pečlivě zvážit důvody pro odstranění nebo změnu stavby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.