Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podél jedné hranice mého pozemku vede komunikace, která je v "cizím" soukromém vlastnictvi a ve které se nachází inženýrské sítě, které jsou v majetku obce a správců těchto sítí. Chtěl bych na tuto "cizí" komunikaci napojit vlastní přijezdovou komunikaci na mém pozemku a rovněž se na tyto sítě napojit.

Cizí komunikace musí být dočasně rozkopána, atd. Mám s vlastníkem této cizi komunikace uzavřít smlouvu o právu stavby podle nového občanského zákoníku §1240 anebo je na to zapotřebí jiná forma smlouvy? Důležité je, aby toto právo stavby (§110, 183/2006 Sb) mohl uplatit i případný kupec mého pozemku anebo i více kupců jeho částí pro jejich vlastní příjezdy. Tedy asi aby toto právo bylo vložitelné do katastru nemovitostí a aby se dalo uplatnit na každou část pozemku v případě jeho rozděleni na více částí. Děkuji, Vendelín

ODPOVĚĎ:
Máte-li v úmyslu zatížit sousední pozemek (na němž se nachází pozemní komunikace, předpokládám, že se jedná o veřejně přístupnou účelovou komunikaci) takovým způsobem, aby bylo možné zřídit více sjezdů po případném rozdělení Vašeho pozemku a jeho převodu na jiné vlastníky, jeví se skutečně smlouva o zřízení práva stavby jako ideální (a to i z důvodu povinného zanesení práva stavby do katastru nemovitostí dle § 1243/2 nového občanského zákoníku). Pouze na okraj proto doplňuji, že souhlas vlastníka sousedního pozemku by mohl být vyjádřen i jednodušším způsobem (např. písemným prohlášením vlastníka sousedního pozemku), tato varianta by však sousední pozemek nemusela zatěžovat i po rozdělení Vašeho pozemku.

Předmětem Vámi v budoucnu uzavírané smlouvy o zřízení práva stavby by mělo být vybudování sjezdu za účelem připojení Vašeho pozemku (půjde-li pak o přímé připojení Vašeho pozemku na pozemní komunikaci souseda, nebude se dle § 10/1 zákona o pozemních komunikacích jednat o účelovou komunikaci).

S ohledem na novost (resp. staronovost) institutu práva stavby a skutečnost, že toto právo by v budoucnu mohlo svědčit novým vlastníkům Vašeho (rozděleného) pozemku, Vám při přípravě smlouvy o zřízení práva stavby doporučuji využít služeb notáře:

http://www.nkcr.cz/index.php?page=notari

nebo advokáta:

http://www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.