Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v posledním podlaží panelového domu (bez výtahu), jsem vlastníkem bytu. O patro níže bydlí paní, která je dlouhodobě nemocná a přichází o schopnost se pohybovat. Nechala si vystavět ve společných prostorách bezbariérovou plošinu, která svými rozměry zablokovala prostor na schodišti a v případě provozu není úniková cesta např. při požáru.

Motor a převodovku umístila 30 cm od mých dveří do bytu. Jedna cesta plošiny trvá 5 minut = blokování schodiště + hluk motoru. Konstrukce plošiny zablokovala zábradlí - nebezpečí pádu syna, manželky nosící naše dítě v náručí. Dále stěhování objemnějších věcí. Odbor stavebního úřadu v Mostě mou stížnost shledal jako bezpředmětnou. Paní nás neinformovala o plánování výstavby zařízení, neměli jsme šanci této stavbě zabránit, ani prokonzultovat. Děkuji, Ctirad

ODPOVĚĎ:
S ohledem na skutečnost, že ve Vámi popsaném případě došlo k zásahu do společných prostor bytového domu, Vám lze doporučit obrátit se v první řadě na společenství vlastníků jednotek/bytové družstvo s dotazem, zda bylo vybudování předmětné plošiny řádně projednáno a schváleno i na této úrovni.

Domníváte-li se, že místně příslušný stavební úřad pochybil, když schválil vybudování předmětné plošiny, můžete kontaktovat jemu nadřízený krajský stavební úřad. S ohledem na Vámi zmiňované zvýšené nebezpečí zablokování schodiště v případě požáru se pak můžete se stejným podnětem obrátit rovněž na místně příslušný správní úřad na úseku požární ochrany, zejména pak hasičský záchranný sbor kraje (§ 23 zákona č. 133/1985 Sb. , o požární ochraně, v platném znění).

Mírně nad rámec Vašeho dotazu pak připomínám, že této problematice se věnuje zejména vyhláška o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb (vyhl. č. 398/2009 Sb. , v platném znění), kterou byl stavební úřad povinen při povolování vybudování plošiny respektovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.