Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v panelovém 8 podlažním domě v České Lípě, 16 bytových jednotek - společenství vlastníků bytových jednotek SVJ. Před časem jsme si rozhodli, že postavíme plynovou kotelnu, nyní vázne stavební povolení, 1 majitel bytové jednotky se rozhodl, že svůj souhlas odvolá.

Nechce podepsat souhlas s výstavbou. Je možné, aby jeden nájemník zhatil plány 15 rodinám? Podle stavebního odboru je potřeba 100% souhlas, prý za to může nový občanský zákoník, který je účinný k 1.1.2014. Prý kvůli němu stavební povolení nemohou vydat. Jedná se o změnu jedné suterenní místnosti (bývalé prádelny) na kotelnu. Mají úředníci pravdu nebo se jim jen nechce pracovat. Děkuji, Kamil

ODPOVĚĎ:
Pro kvalifikovanější posouzení postoje stavebního odboru by bylo zapotřebí seznámit se s konkrétním ustanovením nového občanského zákoníku, o které stavební odbor svůj právní názor opírá. Z tohoto důvodu pojmu svou odpověď obecněji, na Váš případ se však samozřejmě také vztahuje.

V souvislosti s rozhodováním o stavebních úpravách bytových domů je zapotřebí rozlišovat
a/ interní vyslovení souhlasu v rámci SVJ a
b/ vyslovení souhlasu v rámci stavebního řízení.

Co se týče interního rozhodování v rámci SVJ, je klíčovým § 1206/2 nového občanského zákoníku, dle něhož se k přijetí rozhodnutí shromáždění SVJ vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů. Pro přijetí rozhodnutí o provedení stavebních úprav bytového domu tedy v zásadě není zapotřebí souhlas všech vlastníků jednotek. V případě nesouhlasu některého z vlastníků jednotek je pak samozřejmě zachována možnost iniciace soudního přezkumu rozhodnutí shromáždění SVJ (§ 1209/1 nového občanského zákoníku).

V souvislosti s vyslovením souhlasu v rámci stavebního řízení je pak v první řadě vhodné vědět, že dle § 109 stavebního zákona je účastníkem stavebního řízení mimo jiné
a/ stavebník,
b/ vlastník stavby, na níž má být provedena změna, není-li stavebníkem a
c/ vlastník pozemku, na kterém má být stavba prováděna, není-li stavebníkem.

K žádosti o vydání stavebního povolení je pak stavebník povinen připojit i doklady prokazující jeho vlastnické právo nebo právo založené smlouvou provést stavbu a je-li stavebníkem SVJ, také rozhodnutí shromáždění vlastníků jednotek přijaté podle zvláštního právního předpisu, kterým je shora citovaný nový občanský zákoník (§ 110/2 písm. a) stavebního zákona).

I stavební zákon tedy výslovně počítá s odsouhlasením stavebního záměru v rámci běžného rozhodování shromáždění SVJ a souhlas 100% vlastníků jednotek tedy nepožaduje. V této souvislosti lze podpůrně odkázat také na § 29/5 správního řádu, který je v rámci stavebního řízení obecně použitelným právním předpisem.

Shora uvedené pak lze podpořit rovněž odkazem na obecná ustanovení o rozhodování podílových spoluvlastníků o hospodaření se společnou věcí, které v zásadě počítá také s rozhodováním prostou většinou (§ 1126/2 a § 1128/1 nového občanského zákoníku). Na tomto místě se pak sluší připomenout i zpřísněné požadavky nového občanského zákoníku na rozhodování podílových spoluvlastníků dle § 1129/1 a § 1132, které se však na Vámi popsaný případ nevztahují.

Na závěr své odpovědi však zdůrazňuji, že rozhodování shromáždění SVJ v rámci stavebního řízení představovalo i před účinností nového občanského zákoníku problematiku právně dosti nevyjasněnou, nelze tudíž vyloučit, že se setkáte i s jinými právními názory.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.