Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se informovat ohledně sousedova přístřešku na stání vozidla. Sousedé mají příjezdovou cestu v šířce 4 metrů, plánují stavbu přístřešku pro 1 vozidlo, chci se zeptat, musí dodržet určitou vzdálenost od hranice našeho pozemku? Můžu požadovat, aby stavba stála např. min 50 cm od naší hranice?

Mám dotaz ohledně výstavby oplocení podél jejich příjezdové cesty, uvádějí, že oplocení nepotřebují. Příjezdová cesta vede kolem naši zahrady, my máme 9 měsíčního syna, který je hyperaktivní a mohl by k ním přelézt a oni by ho mohli automobilem zranit. Je nějaký způsob jak je "donutit" k oplocení? Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Odstup stavby od sousedního pozemku:
Dle § 25/5 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území nesmí být vzdálenost stavby garáže a dalších staveb souvisejících a podmiňujících bydlení umístěných na pozemku rodinného domu (nepochybně se tedy jedná i o zastřešené stání pro osobní automobil) od společných hranic pozemků menší než 2 m.
Z tohoto pravidla však § 25/6 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území dovoluje výjimku, a to tehdy, je-li to odůvodněno charakterem zástavby, tzn. že rovněž stavbu zastřešeného stání pro osobní automobil je možné umístit na samé hranici pozemků. V takovém případě nesmí být ve stěně na hranici pozemku žádné stavební otvory (zejména okna a větrací otvory), musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na sousední pozemek, přičemž stavba, resp. její část nesmí přesahovat na sousední pozemek.
Vaši sousedé proto mohou v rámci budoucího územního, resp. stavebního řízení požádat stavební úřad o udělení výjimky ve smyslu § 169 stavebního zákona, přičemž dospěje-li stavební úřad k názoru, že dodržení pravidel dle § 25/2 – 7 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území není v daném případě bezpodmínečně nutné, může Vašim sousedům povolit např. vybudovat stavbu zastřešeného stání pro osobní automobil na hranici pozemků či ve stěně takové stavby zřídit např. větrací okénko (§ 26 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území). Neboť jako vlastnice sousedního pozemku se stanete účastnicí územního, resp. stavebního řízení, budete oprávněna v jeho rámci vznášet své námitky a požadavky, jejichž relevanci stavební úřad posoudí. Budete-li svými sousedy žádána o souhlas s jejich stavebním záměrem, můžete své požadavky pojmout samozřejmě jako podmínku pro jeho udělení.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu pak připomínám, že vzájemné odstupy a vzdálenosti se měří na nejkratší spojnici mezi vnějšími povrchy obvodových stěn, od hranic pozemků a okraje vozovky pozemní komunikace (§ 25/8 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území).
2/ Oplocení příjezdové cesty ke garáži / přístřešku pro automobily:
Oplocení pozemku pod příjezdovou cestou Vašich sousedů není s největší pravděpodobností možné zařadit do žádné z kategorií povinně oplocovaných pozemků dle § 24c vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území. Dle § 127/2 Občanského zákoníku platí, že je-li to potřebné a nebrání-li to účelnému využívání sousedících pozemků a staveb, může soud po zjištění stanoviska příslušného stavebního úřadu rozhodnout, že vlastník pozemku je povinen pozemek oplotit. S ohledem na Vámi uváděný důvod se však domnívám, že Váš případný návrh by soudem nebyl shledán jako oprávněný. V této souvislosti Vám lze proto doporučit pokusit se svými sousedy dohodnout, popř. oplotit společnou hranici na svém pozemku vlastním nákladem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.