Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Přítelovi rodiče mají pronajatou zahradu u silnice první třídy. Mezi touto zahradou a silnicí je prostor cca 4 metrů, ve kterém je strouha. Jelikož není v okolí možnost parkování, vytvořili si nájezd s tím, že pod tento nájezd vložili trubku o průměru cca 40 cm, aby bylo zachováno protíkání vody v případě deště.

Minulý týden za nimi přišel majitel pozemku, že to musí zrušit, protože kdyby prý došla kontrola z kraje, tak by mohl dostat pokutu až 100.000 Kč, jelikož něco takového u silnice první třídy být prý nemá. Měl majitel v tomto pravdu? Jaký předpis toto zakazuje, popřípadě upravuje? Děkuji, Danuše

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že rodiče Vašeho přítele pravděpodobně vytvořili stavbu, která vyžaduje minimálně ohlášení stavebnímu úřadu, může být pravdou, že tato stavba není v silničním ochranném pásmu přípustná.
Silniční ochranné pásmo je upraveno v § 30 a násl. zákona č. 13/1997 Sb., stavby, které nevyžadují povolení ani ohlášení (a ty by tedy v tomto ochranném pásmu být mohly) uvádí § 103 zákona č. 183/2006 Sb.
Doporučuji tedy se obrátit na stavební úřad. Je možné, že navíc je kolem silnice pásmo nějaké další zvláštní ochrany, to zjistíte na příslušném stavebním úřadě.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.