Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)
Jsem majitelka rodinného domu, nechci povolit mému sousedovi přístavbu jeho rodinného domu, kdy on žádá stavební úřad o povolení vyjímky z vyhlášky č. 501/2006 Sb., kdy vzdálenost od společných hranic pozemků nesmí být menší než 2m. On chce stavět na této hranici a já argumentuji tím, že mi bude stínit ve dvoře.

Soused bude dokládat graf oslunění. Jak mám postupovat dál, pokud stavební úřad povolí stavbu, já podám odvolání (dál se to bude projednávat), kdy graf oslunění bude splňovat daná kritéria a kdy já nechci, aby ani v tomto případě soused stavěl na této hranici? Děkuji, Karin

ODPOVĚĎ:
Dle § 89/3 stavebního zákona jste ve svých námitkách povinna uvést skutečnosti, které zakládají Vaše postavení jako účastníka řízení (zde tedy Vaše postavení vlastníka sousedního pozemku) a důvody podání námitek.
Neboť Vaše námitky budou mít v územním (resp. stavebním) řízení občanskoprávní charakter (tj. budou se týkat tzv. sousedských sporů dle § 127/1 Občanského zákoníku) a zároveň předpokládám, že ve věci těchto námitek nedojde mezi Vámi a Vaším sousedem k dohodě, rozhodne o těchto námitkách stavební úřad na podkladě vlastního úsudku (§ 89/5, resp. § 114/3 stavebního zákona). Jako vhodný podklad pro tento úsudek poslouží stavebnímu úřadu Vámi zmiňovaný graf oslunění.
Neboť účastnicí územního (resp. stavebního) řízení se stanete z důvodu svého vlastnického práva k sousednímu pozemku (tj. na základě § 85/2 písm. b), resp. § 109/1 písm. e) stavebního zákona), bude Vám vydání územního rozhodnutí (resp. stavebního povolení) s největší pravděpodobností doručeno vyvěšením na veřejné vyhlášce) v této souvislosti je proto nutné veřejnou vyhlášku pečlivě sledovat). Odvolání můžete podat do 15 dnů od vyvěšení územního rozhodnutí (resp. stavebního povolení) na veřejné vyhlášce. Odvolání má tzv odkladný účinek, tzn. že Váš soused nebude oprávněn začít stavět do doby, než bude o Vašem odvolání rozhodnuto.
V případě, že by ani odvolací orgán Vašemu odvolání nevyhověl, můžete toto rozhodnutí napadnout tzv. správní žalobou dle § 65 soudního řádu správního. Tuto žalobu je nutné podat do 2 měsíců poté co Vám bude rozhodnutí doručeno. Jako žalovaný bude figurovat odvolací správní orgán. Podání žaloby nemá dle § 73 soudního řádu správního odkladný účinek, na Vaši žádost však může soud žalobě odkladný účinek přiznat. Žaloba musí mít náležitosti dle § 37/2 a 3 a dle § 71 soudního řádu správního. Žaloba se podává ke krajskému soudu, v jehož obvodu má sídlo stavební úřad, který ve věci rozhodl v prvním stupni (§ 7/2 soudního řádu správního).
Pokud byste nesouhlasila ani s rozsudkem krajského soudu, můžete se bránit prostřednictvím kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu, v tomto případě již však musíte být zastoupena advokátem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.