Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o vyjádření k následujícímu - na shromáždění vlastníků byla odsouhlasena odměna za práci ve výboru SVJ ve výši 200,- Kč za bytovou jednotku měsíčně. Tato suma byla placena z fondu oprav. Při 47 bytových jednotkách by to bylo ročně: 47x12x200=112 800. Nicméně v účetních podkladech za rok 2009 je uvedeno, že v r. 2009 bylo vyplaceno na odměny 158 088 Kč.

 

Kromě částky 112 800Kč byly totiž ještě odčerpány dávky na sociální a zdravotní pojištění. Předseda výboru to zdůvodnil tím, že odhlasovaná částka 200,- za bytovou jednotku je míněna jako ČISTÁ ČÁSTKA, i když v zápisu není uvedeno výslovně, zda se jedná o částku hrubou či čistou.  Je současné počítání odměn v souladu s hlasováním na shromáždění vlastníků? Děkuji, Hanka


ODPOVĚĎ:

 
Rozhodnutí, učiněné na shromáždění vlastníků nemám k dispozici, a vzhledem k tomu, že zákon ani soudní judikatura o této věci nehovoří, mohu dovozovat jen z formulace ve Vašem dotazu. V něm je psáno, že byla odsouhlasena odměna za práci. Z toho by se dalo odvodit, že jde o čistou odměnu, která přísluší členu výboru. V praxi se však mzda zpravidla udává jako hrubá, nikoli čistá, což spíše nahrává Vašemu podezření, že odměna není účtována v souladu s rozhodnutím shromáždění.
Jen dodám, že bych spíše předpokládala, že se bude hlasovat o částce, která bude jako celek použita z fondu oprav, tedy že připočítání sociálního a zdravotního pojištění není v souladu s rozhodnutím shromáždění.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.