Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve školním roce 2011/2012 jsem byl právoplatným studentem Jazykové školy. Na potvrzení o studiu je psáno, že kurz probíhá v období od září 2011 do června 2012. Pokud vím, tak školní rok (status studenta) platí od září do konce srpna následujícího roku. Tudíž pokud to chápu správně, je to bráno jako klasický školní rok?

To znamená, že měsíc červenec a srpen se ještě brán jako školní rok a tedy mám právo na status studenta? Jedná se mi hlavně o to, že v té době jsem měl aktivní živnostenský list a na ČSSZ mi bylo řečeno, že v měsíci srpnu jsem už student nebyl (předložil jsem potvrzení o studiu) a živnostenský list ŽL byl za měsíc srpen 2012 byl brán na hlavní činnost (předpokládal jsem, že v té době, jelikož jsem měl být student, budu mít živnost jako vedlejší činnost). Z toho mi vyplývají nějaké poplatky a tak se chci zeptat jak to vlastně s tím statutem studenta je. Mají na to právo nebo jsem v právu já? Předem díky za odpověď. Luboš

ODPOVĚĎ:
Podle vyhlášky č. 322/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů, je studium na jazykové škole považováno za soustavnou přípravu na budoucí povolání na střední škole.
V zákoně č. 117/1995 Sb. o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, je sice uvedeno, že za soustavnou přípravu na budoucí povolání na střední škole se považuje i doba školních prázdnin bezprostředně navazujících na skončení studia, současně je zde ale uvedeno, že toto ustanovení neplatí mj. tehdy, když dítě vykonávalo po celý kalendářní měsíc výdělečnou činnost.
Jestliže jste tedy po celý měsíc srpen vykonával výdělečnou činnost jako osoba samostatně výdělečně činná OSVČ, má Česká správa sociálního zabezpečení ČSSZ právo po Váš vyžadovat úhradu pojistného odpovídající hlavní činnosti.
V právu byste byl tehdy, kdybyste se po ukončení studia na jazykové škole stal v témže kalendářním roce studentem vysoké školy. Pak by Vaše výdělečná činnost během prázdnin nezpůsobila ztrátu statusu stadenta. Ve Vašem případě ale budete muset požadované pojistné uhradit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.