Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bratr ukončil pracovní poměr 11. 10. 2011, nezaevidoval se na Úřadu práce, 8. 12. 2011 těžce onemocněl, leží v LDN a zůstane tam nejméně ještě 3 měsíce a po propuštění bude mít trvalé následky – možná částečnou invaliditu. Zatím jsem za něj doplatila zdravotní pojištění a samozřejmě regulační poplatky pro nemocnici, ale už to přesahuje mé možnosti.

Na koho, kam, jak a s jakými doklady se mám obrátit, aby mu bylo placeno zdravotní pojištění, sociálka a případně dostal nějaký příspěvek alespoň na nemocniční poplatky? Děkuji, Lucie

ODPOVĚĎ:
Od regulačních poplatků jsou osvobozeni lidé, kteří pobírají tzv. dávky pomoci v hmotné nouzi. Základní podmínkou pro přiznání těchto dávek je ale to, aby nezaměstnaný člověk byl veden jako uchazeč o zaměstnání na úřadě práce. Tím, že se Váš bratr po ukončení pracovního poměru nezaevidoval na úřadě práce, si tedy svoji situaci dost zkomplikoval. Pokud by byl Váš bratr zaevidovaný na úřadě práce, platil by za něj zdravotní pojištění stát. Sociální pojištění musí hradit pouze člověk, který má příjmy z výdělečné činnosti, což nyní není případ Vašeho bratra. Doporučuji tedy zajít co nejdříve na úřad práce v místě bydliště a zjistit možnosti dodatečného zařazení Vašeho bratra do evidence, ohledně regulačních poplatků můžete kontaktovat sociální pracovnici, která v LDN, kde Váš bratr leží, určitě působí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.