Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Syn (10 let) měl v květnu 2011 nehodu s jednou malou slečnou. Byl venku, dováděl, točili se za ruce, strkali. Nebyla přítomna žádná dospělá osoba. Dívčina upadla a měla vykloubený loket. Syn má ADHD syndrom (hyperaktivita dítěte), je medikován. Otec dívky dal celou situaci na Policii.

Syna jedinkrát vyslechli a to tak že přijeli v civilu, zeptali se jej na pár věcí a odjeli. Nikdy žádné oficiální vyslechnutí, žádné písemné vyjádření, obvinění či jak to šetření dopadlo nám nikdo nikdy nedoručil. Dnes jsem dostala dopis od zdravotní pojišťovny. Jsem samoživitelka na úřadu práce, i když mám brigádu, tak nás doplácí do životního minima. Otec syna neplatí výživné, je v podmínce a výživné je vymáháno. Nemám to z čeho uhradit. Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
Nejdříve se obraťte na Policii, jak věc vyřešili. Předpokládám, že záležitost odložili, protože nebyl spáchán ani trestný čin ani přestupek (resp. jednání nebylo trestné).
Následně doporučuji pojišťovnu vyrozumět v tom smyslu, že uplatněná náhrada škody je neoprávněná, protože její vznik nebyl prokázán, souvislost s jednáním Vaším nebo Vašeho syna taktéž ne a nejste odpovědná Vy (jako zákonný zástupce) ani syn za škodu způsobenou na dívčině zdraví. Jelikož toto nebylo prokázáno.
Je vysoce pravděpodobné, že Vás pojišťovna bude žalovat. Nicméně doporučila bych argumentovat tím, že rodiče dívky na ni dostatečně nedohlíželi, což je jejich zákonná povinnost (§ 422 ve spojení s § 441 Občanského zákoníku).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.