Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Kamarádovi jsem 3 roky zpět půjčil poměrně velkou částku, s vrácením dohodnutým jen ústně. V té době měl exekuci na účtu, takže jsem částku zaslal ze svého účtu na účet jeho přítelkyně. Mimo to si tímto způsobem půjčil, tehdy s mým ústním souhlasem (stejně jako v prvním případě beze svědků) další peníze z účtu mé firmy (ke kterému měl přístup přes autorizační kalkulačku zřízenou na mě, a ke kterému také využíval kartu, vedenou též na mě, pro výběry z bankomatu). Sice jsme v situaci kdy komunikujeme, avšak stylem "teď nemám", a ani jakákoli rozumná dohoda o splátkách není průchozí.

Lze se nějak domáhat se navrácení těchto peněz? Je jedno, jestli po něm, jeho (ex)přítelkyni nebo někom jiném. Věřili jsme si a vše bylo domlouváno ústně a beze svědků, nicméně se domnívám, že poslání peněz bankovním převodem je poměrně prokazatelná a snadno dohledatelná a dokladatelná věc, a neoprávněné užití platební karty (za které se domnívám, že lze považovat fakt, že kartou vybírá někdo jiný, než kdo je na ní napsaný) je trestný čin. Reklamovat transakce bance je po třech letech asi marné. Předpokládám, že kdyby došlo na jakékoli řízení, tak bude jakékoli půjčení peněz popírat. Díky, Radovan

ODPOVĚĎ:
Je mi líto. Kromě promlčecí lhůty, která bude k Vaší tíži a navíc Vám pravděpodobně uběhla bez námitek z Vaší strany, ještě jako potenciální žalobce nesete důkazní břemeno. A odpovězte si sám - jak chcete dokázat, že jste uzavřel smlouvu o půjčce a ne darovací smlouvu, když k tomu nemáte patřičný doklad (a podotýkám ani jedna nemusí ze zákona mít písemnou smlouvu, aby byla platná).

Ráda bych Vám nabídla řešení, ale prvně je třeba abyste byl ve svých finančních záležitostech v budoucnu prozřetelnější a obezřetnější Vy sám.  O trestném činu uvažovat můžete, ale Policii se nepodaří shromáždit dostatek důkazů a státní zástupce před soudem neobhájí úmyslné zcizení a zneužití karty. Takže i tato cesta je Vám uzavřená.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.