Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně půjčování peněz. Půjčuji občas příteli peníze ve smlouvě máme napsáno o jakou částku se jedná, dohodnutý úrok, datum vrácení, jako iniciály máme oba napsané trvalé bydliště a rodné číslo. Můj dotaz zní zda-li jsou tyto osobní údaje dostačující případně jestli by jste mi nemohli poslat nějaký dobrý vzor.

S jakým nejvyšším úrokem můžu někomu půjčit peníze. Zda-li by měl být na smlouvě podepsaný případný svědek. Děkuji, David

ODPOVĚĎ:
Smlouva o půjčce vyžaduje přesnou specifikaci smluvních stran (jméno a příjmení, datum narození nebo rodné číslo, bydliště apod.); předmět smlouvy, tj. uvedení peněžité částky, kterou půjčujete; uvedení data a způsobu vrácení peněžních prostředků (např. do konce měsíce března roku 2012 v hotovosti na adrese věřitele, převodem na bankovní účet č. ... apod.).
Můžete si dohodnout smluvní úrok za poskytnutí půjčky, v případě prodlení máte minimálně nárok na zákonný úrok z prodlení, nedohodnete-li si vyšší; smlouvu je pak ještě nutné datovat a podepsat.
Výše úroků se zpravidla určuje procentem z částky, maximální výše však stanovena není, pouze nepřiměřeně vysoké úroky, které by se příčily dobrým mravům, by byly nevykonatelné v rozsahu překračující přiměřenou sazbu (rozumné úroky v rozmezí 15-20%). Pokud bude vašemu počínání přítomen svědek, který je ochoten smlouvu podepsat, zvýšíte tak možnost uspokojení pohledávky. Svědek však není nutný. Výhodou je ověření podpisů, které znemožní, že někdo podpis na smlouvě o půjčce napadne jako zfalšovaný.
Vzor smlouvy o půjčce je zde.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.