Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zajímalo by mě jak zjistím, jestli mám dluh na sociálním a zdravotním pojištění. V srpnu loňského roku jsem ukončila denní studium na VŠE (otěhotněla jsem) a v červnu jsem udělala přijímačky na dálkové studium ČZU. Protože jsem do doby, než jsem otěhotněla nepracovala (studovala jsem na denním), nastupovala jsem na rodičovskou dovolenou až dnem porodu, což bylo 4.11.2009.

 

Teď ale nevím, jestli nemám někde dluh na pojištění (sociálním a zdravotním), jelikož oficiálně jsem ukončila denní studium v srpnu a na mateřskou (rodičovskou) jsem nastoupila až v listopadu. Kde se dá zjistit případný dluh? Marta


ODPOVĚĎ:

Jediné místo, kde můžete zjistit případný dluh na pojistném je Okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ) v místě Vašeho trvalého bydliště. Jiný způsob bohužel aktuálně neexistuje. Když se o situaci nebudete blíže zajímat, je dost možné, že doměrek na pojistném obdržíte až na konci roku, kdy probíhá zúčtování vyměřených a odvedených dávek. Proto doporučuji se podrobně informovat a zmiňovaném úřadě.

 

V minulosti docházelo k situaci, kdy byl občan mylně informován pracovníkem úřadu, že žádný dluh na pojistném nemá. Pravda to ale nebyla. Z toho důvodu velmi doporučuji nechat si potvrdit písemně, že skutečně dluhy na sociálním a zdravontím pojištění nemáte a doklad si dobře uschovejte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.