Počet stránek ve webu: 43.319

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako mzdová účetní. Nedávno jsem nastoupila do firmy, kde je zpracování mezd svým způsobem poměrně složité. A tak se mi podařilo při prvním zpracování mezd ošidit tři zaměstnance, každého přibližně o 2.000 Kč čistého. Všichni tři si žádali okamžité doplacení, jenže vyřízení zaslání záloh mohlo trvat delší dobu. Proto jsem těmto třem lidem zaslala doplatky ze svého soukromého účtu.

Další měsíc jsem jim je doplatila  do mezd a poslala na své číslo účtu. Bylo to se souhlasem těch tří zaměstnanců. Vím, že to nebylo zrovna dobré řešení, ale udělala jsem to výjimečně. Jenže ve firmě na to přišli a říkají, že by z toho mohl být velký průšvih při nějaké kontrole zvenčí. Chtějí, abych peníze vrátila, firma je následně pošle těm třem zaměstnancům a já je požádám, aby mi peníze vrátili na můj účet. Chci se zeptat, jestli by nebylo možné nějaké jiné řešení. Třeba požádat ty tři lidi, aby napsali žádanku se zpětným datumem, že chtějí určitou částku mzdy zaslat na jiný účet (čili na můj). Nebo doložit do účetnictví kopie mého výpisu z účtu, kde jsou ty částky plusem a mínusem a ve zprávě pro příjemce je napsáno, že jde o doplatek za mzdy za příslušný měsíc. Jestli by to takhle stačilo pro případnou kontrolu z nějakého úřadu. Předem moc děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Není možné říci, zda by Vámi navrhované řešení postačovalo k uspokojení případné kontroly – to bude záležet na požadavcích konkrétního úředníka.
Obecně mi však řešení navrhované firmou připadá jako ideální (právně nejčistší a mající tudíž největší naději na úspěšné absolvování případné kontroly). Budou-li totiž příslušné platby z Vašeho účtu vráceny na účet firmy a dále z účtu firmy na účty zaměstnanců, bude vlastně vše v pořádku – tedy právně narovnáno (byť určitá část mezd bude zaměstnancům vyplacena opožděně).
Vypsání antedatovaných žádanek o výplatu části mzdy na jiný (Váš) účet by přicházelo rovněž v úvahu – nic to však nebude měnit na skutečnosti, že část mezd byla dotyčným zaměstnancům vyplacena z Vašeho soukromého účtu (což bude případnou kontrolou snadno ověřitelné).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.