Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj manžel zemřel 7.6.2023, a 9.6.2023 přišlo oznámení o udělení státního občanství České republiky. Vím, že k nabytí státního občanství ČR dojde složením státoobčanského slibu, který manžel nestihl složit. Četla jsem zákon, a v § 27 (6) je uvedeno že: Ministerstvo může složení státoobčanského slibu z důvodů hodných zvláštního zřetele prominout.

Můj dotaz je možná zvláštní, ale já potřebuji vědět, zda je možné pořádat o prominutí složení státoobčanského slibu zpětně? Jaké jsou důvody hodných zvláštního zřetele? Mohu to udělat já jako manželka? Manžel si to moc přál, čekali jsme na to dva roky, a když už to bylo rozhodnuto, tak už nebyl na živu, ale listina byla vystavěna. Ráda bych splnila manželovo poslední přání, ale nevím, zda je to možné. Děkuji Vám za odpověď. Simona.

 

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že platná právní úprava splnění přání Vašeho manžela neumožňuje.
Je pravdou, že rozhodnutí o udělení státního občanství České republiky nabývá právní moci dnem složení státoobčanského slibu, popř. dnem nabytí právní moci rozhodnutí o prominutí složení státoobčanského slibu (jak to vyplývá z § 24/1 ve spojení s § 27/1 zákona o státním občanství České republiky).
Je rovněž pravdou, že Ministerstvo vnitra může složení státoobčanského slibu z důvodů hodných zvláštního zřetele prominout (§ 27/6 zákona o státním občanství České republiky).
Důvodová zpráva k zákonu o státním občanství České republiky nicméně uvádí jako příklad „důvodů hodných zvláštního zřetele“ dlouhodobé upoutání na lůžko – tedy překážky zdravotního charakteru. V případě Vašeho manžela se však jedná de facto o překážku právní, jelikož jeho úmrtím přestal být subjektem práva (a nemůže se tudíž stát adresátem rozhodnutí Ministerstva vnitra).
Doporučuji Vám obrátit se s tímto dotazem rovněž na Ministerstvo vnitra:
https://www.mvcr.cz
(do jehož kompetencí spadá agenda nabývání a pozbývání státního občanství), domnívám se však, že Vaší žádosti vyhověno spíše nebude.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 186/2013 Sb. , o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.