Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Má Česká kancelář pojistitelů povinnost doručovat do datové schránky fyzické osoby, pokud je zřízena, a upřednostnit tak datovou schránku před adresou trvalého bydliště? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru Česká kancelář pojistitelů takovou povinnost nemá.
Povinnost doručovat fyzickým osobám do jejich datových schránek (mají-li je zřízeny) mají dle § 17/1 zákona č. 300/2008 Sb. orgány veřejné moci:
„Umožňuje-li to povaha dokumentu a má-li fyzická osoba … zpřístupněnu svou datovou schránku, orgán veřejné moci doručuje dokument této osobě prostřednictvím datové schránky, pokud se nedoručuje veřejnou vyhláškou nebo na místě. “
Definici pojmu „orgán veřejné moci“ lze nalézt v § 1/1 písm. a) zákona č. 300/2008 Sb. :
„… státních orgánů, územních samosprávných celků a fyzických nebo právnických osob, pokud těmto fyzickým nebo právnickým osobám byla svěřena působnost v oblasti veřejné správy, notářů, soudních exekutorů a insolvenčních správců …“
Česká kancelář pojistitelů je v § 18/1 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla definována následovně:
„Zřizuje se Česká kancelář pojistitelů jako profesní organizace pojistitelů. Kancelář je právnickou osobou se sídlem v Praze, která je oprávněna vyvíjet činnost v rozsahu stanoveném tímto zákonem. Na činnost Kanceláře se přiměřeně použijí ustanovení zákona upravujícího pojišťovnictví. Kancelář se zapisuje do obchodního rejstříku. “
Z této definice dle mého názoru vyplývá, že Česká kancelář pojistitelů nespadá do kategorie orgánů veřejné moci, jelikož se jedná pouze o profesní organizaci pojistitelů, nikoli však o právnickou osobu, které by byla svěřena působnost v oblasti veřejné správy.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 300/2008 Sb. , o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů
zákon č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.