Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem cizinec s trvalým pobytem v ČR už od 2005. Od roku 2009 byl jsem ve vztahu s českou občankou a dcera se narodila 2015. 2017 jsme se s partnerkou rozešli a nemáme soudní rozsudek o péči, doteď jsme to měli na dohodou mezi námi a bylo to tak, že jsme vše dělili 50-50 (časově i finančně).

Tedy bydlení u každého z nás, nákup oblečení a vše ostatní, školka, atd. Tento rok (2022) dcera začala chodit do 1. třídy základní školy. Zapsali jsme ji oba dva rodiče s dohodou, že se nám ta škola líbí. Školu jsme vybírali spolu už od března 2022. Je to teprve měsíc a matka náhle změnila názor a už začala sabotovat školu, že se jí nelíbí. Už byla v jiné škole se ptát na přestup. Já s tím nesouhlasím. Dozvěděl jsem se, že má nového přítele (ona mi to nesdělila), a teda výběr nové školy možná má z důvodu stěhování se na nové bydlení s ním. Potřeboval bych pomoct, jak se tahle situace řeší? V současné škole mi řekli, že oni nemůžou matce zakázat, aby dítě odvedla do jiné školy. Já mezitím volal na tu druhou školu a ředitelka mi řekla, že dítě nemůže přijmout bez souhlasu obou rodičů.   Jaká jsou práva mé dcery v této situaci? Já by nerad, aby jí matka přesouvala do různých škol, obzvlášť když nemáme to soudní rozhodnutí, že ona má hlavní péči. Dekuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 877, odst. 1 občanského zákoníku platí, že: Nedohodnou-li se rodiče v záležitosti, která je pro dítě významná zejména se zřetelem k jeho zájmu, rozhodne soud na návrh rodiče; to platí i tehdy, vyloučil-li jeden rodič z rozhodování o významné záležitosti dítěte druhého rodiče. Za významnou záležitost se ve smyslu § 877, odst. 2 téhož zákona považují zejména nikoliv běžné lékařské zákroky, určení místa bydliště, volba vzdělávacího zařízení či pracovního uplatnění dítěte. Pokud se matka rozhodla přehlásit dceru na jinou školu, v ideálním případě by si měla předem zajistit Váš - nejlépe písemný - souhlas.
V praxi ale ve většině případů jedná školské zařízení pouze s jedním rodičem. Školské zařízení tak činí v dobré víře, že rodiče jednají ve vzájemné shodě, zpravidla jim tedy stačí k žádosti o přijetí do školského zařízení podpis pouze jednoho z rodičů. Uvedené platí za předpokladu dobré víry ředitele školy, tedy pokud nemá ředitel důvodné pochybnosti o tom, že mezi rodiči panuje neshoda. V případě, že řediteli bude znám nesouhlas druhého rodiče, pak již ředitel nebude v dobré víře a nemůže rozhodnout o přijetí žáka (a ani vydat předběžné opatření podle § 61 správního řádu). Tato situace nastala i ve vašem případě - je dobře, že jste ředitelku druhé školy informoval o tom, že s dceřiným přestupem na tuto školu nesouhlasíte - ředitelka ji nyní bez Vašeho souhlasu nebo bez rozhodnutí soudu nemůže do školy přijmout.
Dceřina matka má nyní v zásadě dvě možnosti, jak na vzniklou situaci reagovat. Pokud trvá na tom, aby dcera přestoupila do této konkrétní školy, bude muset podat k soudu návrh na nahrazení Vašeho souhlasu se změnou dceřiny školy. Vy samozřejmě budete mít možnost se během soudního řízení k celé věci vyjádřit. Bude pak záležet na posouzení soudu, komu z vás vyhoví. Jestliže soud vyhoví matce, bude moci dcera přestoupit na jinou školu i bez Vašeho souhlasu, v opačném případě zůstane na současné škole.
Další možností je, že si matka vyhlédne pro dcerou jinou školu, jejíž ředitel (ka) nebude vědět o tom, že s dceřiným přestupem nesouhlasíte, a pokusí se ji přihlásit tam. Protože pravděpodobně není ve Vašich možnostech kontaktovat všechny školy v místě dceřina nového bydliště a dát najevo svůj nesouhlas se změnou školy, je možné, že dceřina matka s tímto postupem uspěje. V takovém případě se můžete na soud obrátit Vy s návrhem, aby o tom, kam má dcera chodit do školy, rozhodl soud. Se sepsáním takového návrhu Vám mohou pomoci například pracovníci občanských poraden nebo oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.