Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na konci 2016 jsem podepsala v dobré víře smlouvu na nájem bytu. Později jsem zjistila, že se nejedná o byt, ale ateliér, tedy nebytový prostor, ve kterém se nesmí bydlet. Na to mě upozornili až na Úřadě práce ČR, kde jsem přišla v lednu 2018 žádat opět na příspěvek na bydlení, který jsem doposud pobírala na minulé adrese. Okamžitě jsem byla vyloučena a příspěvek mně byl odejmut.

Na tuto skutečnost jsem hned upozornila majitelku ateliéru a ona slíbila, že provede rekolaudaci na byt, tak jsem platila celou částku s tím, že mi budou peníze zpětně vráceny z UP. V dubnu 2018 mi majitelka sdělila, že to nejde. Chtěla jsem se s ní domluvit, že mi způsobilo škodu a budu ji platit o to méně do vyřešení celé záležitosti. Můj syn dokončoval učební poměr, já jsem nebyla na tom zdravotně nejlépe, nebylo možné hned se vystěhovat.
Dostala jsem výpověď z nájmu s výpovědní lhůtou a v té době druhou okamžitou, když moje nedoplatky překročily částku jakoby za 3 měsíce, přijela se stěhovacim vozem, násilím vnikli do prostoru ateliéru a všechno někde vystěhovali, odcizili mně a synovi veškeré věci, nábytek, oblečení, záclony, deky, veškeré osobní věci, synovi pokladnicku s penězi, technické průkazy od aut, celou naši minulost. Tyto věci do dnešního dne nemáme.
Majitelka mě žaluje o 55000 Kč + příslušenství, soud jí zamítl platební rozkaz s tím, že se mám do soboty vyjádřit. Ráda bych poprosila o radu, jestli mohu nájemní smlouvu napadnout pro její neplatnost, když je to Smlouva na byt, který bytem není a nebyla jsem na to upozorněna a byla mi tím způsobena škoda, dále byly mi zcizeny věci, které do dnešního dne nemám bez jakéhokoliv soudního rozhodnutí. Smlouvu přikládám.
Děkuji vám za odpověď a pomoc. Nejraději bych požádala o advokáta, který by mě zastupoval, pokud si jen trochu myslí, že by to bylo možné spor vyhrát, abych tu majitelku už nikdy ani neviděla, dlouho jsem se z toho psychicky dostávala, ale teď je to už je to za mnou, ale měla by za podvod a to, co udělala zaplatit.
Děkuji, Nela

 

ODPOVĚĎ:
Zcela jistě majitelka jednala podvodně. Nechala Vám podepsat nájemní smlouvu na byt, přičem Vám pronajala nebytové prostory. Zcela jistě byste se tedy měla bránit a to formou buď žaloby nebo alespoň jako žalovaná proti žalobci. Dle § 178 zákona č. 183/2006 Sb. , ve znění pozdějších předpisů, stavební zákon se fyzická osoba dopouští přestupku tím, že „užívá stavbu nebo její část v rozporu s kolaudačním rozhodnutím. ” Stavební úřad za tento přestupek může udělit správní pokutu, a to i opakovaně. Proto doporučuji najmout si advokáta/advokátku a jako nemajetná si zažádat o prominutí soudního poplatku, v případě, že byste se rozhodla pro žalobu (v této souvislosti byste si také zažádala o advokáta ex offo). V případě, že se budete bránit jako strana žalovaná, i tak byste si měla najmout nějakého právního zástupce, neboť jestliže spor vyhrajete, náklady advokátovi bude platit dotyčná, která si Vás dovolila žalovat, byť sama jednala podvodně. Ke všemu Vám zcizila majetek, a vystěhovala Vás, aniž by k tomu měla exekuční titul od soudu. To je další její pochybení, pro které je tato dáma žalovatelná. Ale to by Vám již jistě vysvětlil k advokát/advokátka.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nájemní smlouva na byt - nemovitost je nebytový prostor, náhrada škody kvůli nevyplacení příspěvku na bydlení z OSSZ
  • Pronájem bytu, pronajímatel zatajil, že jde o nebytový prostor (ateliér) - náhrada škody kvůli nevyplacení příspěvku na bydlení
  • Náhrada škody od pronajímatele za nevyplacení příspěvku na bydlení kvůli zatajení že byt je nebytový prostor
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.