Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na období 07/2015 až 01/2016 jsem jako OSVČ zaměstnala paní hlášenou na ÚP, a také jsem podepsala s ÚP dohodu na období 07-12/2015 o vyhrazení společensky účelného pracovního místa a poskytnutí příspěvku od ÚP. Při následné kontrole mi bylo vytknuto, že jsem ve čtvrtek 26.11.2015 podala přehled zaměstnavatele a až v pondělí 30.11.2015 odvedla sociální pojištění.

Ve lhůtě 15 dnů jsem se mohla proti výsledku protokolu o kontrole odvolat. Protože jsem si ale uvědomila, že tomu tak bylo (přehled mi na ÚP odevzdal syn a já šla zaplatit na OSSZ, kde však ve čtvrtek ani v pátek na pokladně nebyli), proti tomuto jsem se neodvolávala vědoma si toho, že odevzdání přehledu až po odvedení zdravotního a sociálního pojištění i daně ve všech šesti měsících byla jedna z podmínek, které jsem s ÚP podepsala (1 pozdější sociální odvod v celém půlroce byla spíš souhra náhod). Pak mi však přišla výzva, že do 15.12.2016 mám vrátit celou částku dotace na 1 měsíc ve výši 15.000 Kč, což jsem také udělala. Zde nebyla možnost odvolání (třeba pro tvrdost zákona). Prý toto lze i po roce napadnout? Díky Milada

ODPOVĚĎ:
Poskytování příspěvků na aktivní politiku zaměstnanosti, do které spadá i vytváření společensky účelných pracovních míst, upravují § 118 a 119 zákona o zaměstnanosti. Dle této právní úpravy musí dohoda o poskytnutí příspěvku obsahovat mj. závazek příjemce vrátit příspěvek nebo jeho poměrnou část, pokud mu jeho zaviněním byl příspěvek poskytnut neprávem nebo ve vyšší částce, než náležel, a lhůtu a podmínky vrácení příspěvku.
V závislosti na charakteru jednotlivých příspěvků poskytovaných v rámci aktivní politiky zaměstnanosti lze v dohodě sjednat i další ujednání, na kterých mají účastníci zájem. Dohoda o poskytnutí příspěvku zpravidla obsahuje ujednání o tom, že zaměstnavatel se zavazuje vrátit vyplacený měsíční příspěvek úřadu práce, pokud částka pojistného na sociální zabezpečení, příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění nebude odvedena nejpozději v den doručení výkazu úřadu práce.
Vzhledem k tomu, že neznám všechny podmínky dohody, kterou jste s úřadem práce uzavřela, ani podrobnosti rozhodnutí ohledně vrácení měsíčního příspěvku, nemohu se jednoznačně vyjádřit k tomu, zda se i s časovým odstupem můžete proti tomuto rozhodnutí bránit. Proti rozhodnutí úřadu práce jako správního orgánu prvního stupně je možné v zásadě podat ve lhůtě 15 dnů ode den oznámení rozhodnutí řádný opravný prostředek – odvolání. Jestliže však sama potvrzujete, že jste v jednom měsíci nedodržela podmínky uzavřené dohody (byť šlo o jednorázovou záležitost), nepovažuji za příliš pravděpodobné, že by Vaše obrana proti rozhodnutí úřadu práce byla úspěšná.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Opožděné zaslání sociálního pojištění zaměstnanci a vrácení dotace na vytváření společensky účelných pracovních míst z ÚP
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.