Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Naše městská část pronajímá Dělnický dům vietnamské komunitě k oslavám svateb. Při každé této oslavě se koná na ulici velký ohňostroj. Petice adresovaná městské části nepomohla. Prosím poraďte mi, zda se dají ohňostroje zakázat nebo omezit? Děkuji, Eva


ODPOVĚĎ:
Pokud jde o pyrotechnické předměty I. a II. třídy nebezpečnosti, tedy ty volně prodejné, pak speciální povolení či oprávnění bohužel není třeba. Na prodej a manipulaci s pyrotechnickými předměty III. třídy nebezpečnosti, které se používají například v ohňostrojích, je třeba mít platný průkaz odpalovače ohňostrojů. – V tomto případě tedy lze volat policii, aby ověřila, zda má dotyčná osoba příslušný průkaz. Ten je potřeba i na manipulaci s pyrotechnickými předměty IV. třídy nebezpečnosti, tedy výbušniny, předměty do velkých ohňostrojů. Zde je navíc podmínkou povolení Českého báňského úřadu, čili povolení k odběru a manipulaci s výbušninami.
Ohňostroje obecně nepotřebují povolení, mimo těch největších. To má na starosti Český báňský úřad. Město může udělat to, že ve své vyhlášce omezilí používání ohňostrojů na některých místech, nebo v některých časech. Podobnou vyhlášku má již hlavní město Praha.
Poté by se jednalo o porušení této vyhlášky. V ostatních případech lze pouze trestat za nadměrnou hlučnost po 22. hodině.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.