Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 27.9.1997 jsem uzavřela smlouvu o poskytnutí státního příspěvku na individuální bytovou výstavbu dle vyhlášky číslo 136/1985 Sb. Kolaudace domu nabyla právní moci dne 21.3.2002. Dne 23.6.2010 jsem obdržela výzvu od úřadu, abych státní příspěvek vrátila, protože jsem nedodržela podmínky smlouvy spočívající v tom, že jsem 8 let od kolaudace v domě trvale nebydlela. Vzhledem k tomu,že se tato skutečnost nezakládá na pravdě, vyzvala jsem Úřad, aby mi sdělil, kdy toto porušení bylo zjištěno a jak k takovému závěru došel. Úřad mi však výsledek kontroly, i to kdy proběhla a kdy byla provedena, odmítl sdělit s tím, že k tomu není povinen a že výsledky předloží až v případě soudního řízení. Má k takovému postupu právo a jak se mohu bránit? Bojím se případného soudního sporu, byť věřím, že právo je na mé straně. Děkuji. Dana


ODPOVĚĎ:
Postup Úřadu je v rozporu s právem, neboť Vám neumožnil vyvrátit důkazy, které má. Doporučuji tedy požádat sousedy, či jiné osoby ochotné Vám dosvědčit, že na uvedené adrese bydlíte napsat čestné prohlášení o této skutečnosti a zaslat je na zmíněný úřad. V rozhodnutí, které Vám poslali, a ve kterém stojí, že máte vrátit příspěvek, může být možnost podat rozklad. Rozklad je forma odvolání, která se podává u takto vysoce postaveného úřadu. Ten rozhodně podejte a uveďte v něm všechny rozhodné skutečnosti. Pokud ani to nebude úspěšné, mají jedinou možnost a to obrátit se na soud. Jakýchkoli výhružek v podobě soudního řízení se nemusíte bát. Oni budou ti, kdo bude muset dokazovat, že jim dlužíte (tedy ponesou důkazní břemeno). Nemyslím si, že mohou být úspěšní.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.