Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se vás zeptat. Je mi 14 let a dělám box. Ovšem, když chodím z haly na autobus po tmě, tak je to vážně nebezpečné kvůli partám, které jsou většinou romové. Již jednou se mi tam stalo, že mě přepadli, ale nakonec jsem z fyzického napadení vyvázl. Teď jsem si ovšem na sebeobranu koupil teleskopický obušek.

A teď bych se chtěl zeptat. Kdyby mě napadla nějaká takováhle bandička a já bych někoho z nich švihnul teleskopickým obuškem a on by mě pak třeba udal za ublížení na zdraví, mohl bych z toho já mít nějaké problémy? Mohu u sebe vůbec nosit teleskopický obušek, když je mi 14 let? Děkuji, Gustav

ODPOVĚĎ:
Teleskopický obušek lze na trhu koupit zcela běžně, zákon neomezuje nošení teleskopického obušku nezletilým osobám.
Nutná obrana spočívá v odvrácení útoku, přičemž nutná obrana, proto aby byla úspěšná musí být důraznější než útok.
Takže pro potřeby obrany lze i tento prostředek použít, nicméně je třeba mít na paměti, že se jedná o zbraň, která může způsobit závažná poranění a pokud budete sám obránce na větší počet útočníků, můžete je použitím zbraně spíše vyprovokovat k důraznějšímu útoku.

Primárně lze doporučit vyhýbat se rizikovým místům, jakoukoliv zbraň použít a v případě opravdového útoku (nikoliv jeho vyhrožováním) a pouze v rozsahu nezbytně nutném, tedy v takovém rozsahu, který Vám umožní vyváznout z komplikované situace a pokud možno vzdálit se z místa jednání.
Je také třeba mít na paměti, že pokud dojde k poranění jednoho z útočníků, vzájemně si většinou dosvědčí, že jste útočil Vy a situace se tak může zásadně zkomplikovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.