Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mohli by jste mi objasnit pojmy "zemřít" a pojem "být prohlášen za mrtvého", z hlediska práva, nejlépe odkaz na paragafové znění zákona, kde je to jasně definováno? Děkuji, Richard

ODPOVĚĎ:
Smrt má za následek zánik způsobilosti k právům a povinnostem. Smrt lze obvykle prokázat (úředním zjištěním) – prohlédnutím mrtvého těla a vydáním úmrtního listu.

Prohlásit člověka za mrtvého může soud ve dvou případech:

1) Prohlásit člověka za mrtvého lze na ZÁKLADĚ ZJIŠTĚNÍ SMRTI. Tato situace se použije v případech, kdy nelze smrt prokázat úmrtním listem. Půjde například o situace, kdy je zjištěno, že při katastrofě letadla zahynuly všechny osoby a nelze úředně zjistit smrt (identifikovat těla), proto bude toto dostatečným důkazem, že osoba, která byla na palubě letadla, je mrtvá (§ 200 osř)- Právo hovoří o tzv. důkazu smrti.

2) Prohlásit člověka za mrtvého lze i v případě, POKUD JE OSOBA PROHLÁŠENA ZA NEZVĚSTNOU.
Osoba, která je nezvěstná, může být soudem prohlášena za mrtvou, lze-li se zřetelem ke všem okolnostem usuzovat, že již nežije. Toto prohlášení za mrtvého se vydává na základě vysoké pravděpodobnosti smrti.

Prohlášení za mrtvého je možné zrušit, prokáže-li se, že osoba žije. Prohlášení za mrtvého se ruší s účinky ex tunc, tedy jako kdyby k prohlášení za mrtvého nikdy nedošlo, práva a povinnosti osoby, která byla omylem prohlášena za mrtvou, se obnovují, výjimkou je pouze institut manželství – manželství se obnoví jen tehdy, nebylo-li mezitím druhým manželem uzavřeno manželství nové.

O problematice prohlášení za mrtvého jsme pojednávali již zde.

Vzor návrhu prohlášení za mrtvého ke stažení zdarma online zde.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.