Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v pátek 27.8.2010 představil "akční plán" svého resortu, který chce prosadit ještě v tomto roce. Primárně chce zajistit, aby se ulevilo zahlceným soudům. Připraví proto návrh, aby soudy přestaly řešit exekuce a ty přešly na soukromé exekutory. Ministr chce také zúžit působnost Nejvyššího soudu, zrušit přísedící v první instanci či novelizovat insolvenční zákon.


Podle ministra blokují exekuce v současnosti zhruba pět procent soudců, do budoucna se budou soudy zabývat pouze opravnými prostředky a exekucemi, které se dotýkají dětí.

Nejvyšší soud by se měl podle resortu věnovat sjednocování judikatury a neměl by být zahlcen běžnými případy, jak je tomu doposud.

Insolvenční zákon by měl být  změněn tak, aby odpadly "šikanózní návrhy", které nemají za cíl uspokojení pohledávek. Resort zvažuje, že podání insolvenčního návrhu by mohlo být doplněno o kauci.

Výňatek z článku na www.novinky.cz z 27.8.2010

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.