Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S bývalým manželem jsme se po rozvodu ústně dohodli, že výživné bude dostávat uhrazené tak, že mu bez poskytnutí náhradního bydlení uvolním, a bude tak moci pronajmout byt, ve kterém jsem bydlela a to za tržní nájemné. Tzn. výživné na děti teď činí cca 5.500/měs, a exmanžel pronajímá byt za 10.000 Kč/měs. 

Před 2 lety proběhl soud o zvýšení na stávající částku, a tam jsme oba naší tehdejší ústní dohodu potvrdili do výpovědi. Nyní však exmanžel opět žádá o zvýšení výživného, ovšem s tím, že žádná taková dohoda mezi námi nikdy neexistovala, a hodlá mě nechat trestně stíhat pro neplacení výživného. To, že ústní dohoda o jiné formě pronájmu mezi námi skutečně byla, nemám nikde písemně stvrzeno, ale potvrdit toto je ochotna má starší 17 letá dcera. Prosím o radu, jak před soudem postupovat, a jak se mám proti exmanželovi bránit. Děkuji, Magda

ODPOVĚĎ:
V případě výživného platí vždy soudní rozhodnutí, kterým se musíte řídit. Na výživné není ze zákona možné provést zápočet z jiné pohledávky, např. z titulu nájemného. Ve skutečnosti jste výživné platila, avšak jiným způsobem, než stanovil soud. Pokud by došlo k vymáhání výživného v občanském soudním řízení, můžete současně soudně vymáhat vydání bezdůvodného obohacení - prostředků, které Váš bývalý manžel získal pronájmem bytu. Bývalému manželovi tedy oznamte Vaše právo požadovat zpět peněžní prostředky za nájemné. Lze předpokládat, že od svého úmyslu ustoupí.
Trestního stíhání bych se ve Vašem případě nebála, neboť Vám dcera jistě dosvědčí, jakým způsobem jste výživné uhrazovala. Vaše jednání tedy nesplňuje podmínky trestního stíhání, a případ by byl s největší pravděpodobností odložen.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.