Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2007 jsem koupila nemovitost s mým budoucím manželem. Svatba byla až v roce 2008. Teď se od června 2010 rozvádíme, nechala jsem sepsat svojí právní zástupkyní návrh na rozvod dohodou + přiložila dohody o vypořádání podílového spoluvlastnictví. Manžel bohužel s ničím nesouhlasí, čímž přecházíme na rozvod sporný. V domě žije se svojí přítelkyní, mě tzv. vyštvali pod tlakem. Nemovitost je koupena na hypotéku, kterou bohužel platím jen já. Mám veškeré výpisy z mého osobního účtu. Manžel se odmítá podílet.

V České spořitelně mi moc neporadili, proto se s prosbou obracím na Vás. Z výplaty mi zůstávají necelé 2.000 Kč na měsíc a nebýt rodičů, u kterých momentálně žiji, nevím jak bych přeížvala. Je nějaká cesta jak nárokovat alespoň polovinu peněz na splátku hypotéky nebo nejlépe jak nemovitost prodat? Před dvěma měsíci manžel podepsal exkluzivitu jedné realitní
kanceláři, do týdne si to ale rozmyslel a nechce se z tama hnout. Vím, že nejlepší to bude soudní cestou, ale to je zdlouhavé. Děkuji, Jolana

ODPOVĚĎ:
V tuto chvíli jste stále manželé, což znamená, že tyto záležitosti máte řešit dohodou. Ta ve Vašem případě není možná, proto se můžete obrátit na soud. Neexistuje jiná instituce, která by tuto problematiku řešila, proto nemáte jinou šanci, než vyčkat na rozhodnutí soudu.
Dále můžete soudně požadovat výživné na manželku tak, aby Vaše životní úroveň zůstala stejná, jako manželova nebo podat žádost o předběžné opatření tak, aby se manžel podílel na splácení alespoň části hypotéky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.