Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V březnu 2022 jsme se s partnerkou, se kterou nežijeme ve společné domácnosti, dohodli na výživném 9.500 Kč na tehdy 5-ti letou dceru. Tuto naši dohodu jsme odeslali na příslušný soud, který svěřil dítě do péče matky a dohodu potvrdil. Dnes (11.03.2023) po mně matka dítěte požaduje navýšení výživného o inflaci 15%.

S ohledem na výši částky, věk dítěte a fakt, že cca 10-15 dnů v měsíci je dcera u mně včetně spaní a jídla se tomu bráním. Je takový požadavek oprávněný? Děkuji za odpověď. Arnošt.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že neznám žádné bližší informace ani o Vaši finanční situaci a situaci Vaší partnerky, ani o výši nákladů na dceřinu výchovu a výživu, nedokáži oprávněnost požadavku na vyšší výživné posoudit. Jestliže s navýšením výživného o 15% nesouhlasíte, sdělte to partnerce a plaťte dál výživné uvedené v soudem schválené dohodě. Pokud bude partnerka na navýšení výživného trvat, bude muset podat k okresnímu soudu v místě dceřina bydliště návrh na zvýšení výživného, ke kterému se samozřejmě budete moci vyjádřit. Ve Vašem případě mluví proti zvýšení výživného skutečnost, že k určení výživného došlo relativně nedávno - partnerka by musela u soudu prokázat, že od března 2022 došlo například k výraznému snížení jejích příjmů a/nebo k navýšení nákladů na dceřinu výchovu a výživu - a také skutečnost, že třetinu až polovinu měsíce pečujete o dceru Vy a hradíte veškeré náklady s tím spojené.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.