Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Studující, čerstvě 18-ti letá dcera žije s matkou ve společné domácnosti. Od otce dostává od 10 let alimenty 5.000 Kč. Pokud dcera dostane alimenty na svůj účet, zda si je má nechat jako kapesné nebo dát matce na chod domácnosti, jídlo, školu, telefon apod. Kapesné 1.200 Kč dostává od otce zvlášť. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Jestliže je dcera již zletilá, je v pořádku, že otec platí výživné přímo jí. Vyživovací povinnost vůči dceři má samozřejmě i její matka. Pokud s ní dcera žije ve společné domácnosti, plní matka svou vyživovací povinnost vůči dceři i tím, že jí poskytuje bydlení, stravu apod. Výživné slouží k úhradě nákladů spojených s výchovou a výživou dítěte, nejedná se tedy o kapesné, které - jak ve svém dotazu uvádíte - poskytuje otec dceři zvlášť. Je tedy v pořádku, pokud matka požaduje po dceři příspěvek na náklady spojené s bydlením, nákupy potravin apod. - příspěvek by ale neměl být stejně vysoký jako výživné, které dcera od otce dostává. Pokud by totiž dcera bydlela samostatně, musela by bydlení a veškeré další životní náklady hradit sama pouze z výživného od obou rodičů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.