Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebuji jako otec platící výživné poradit. Dcera, 12 let, nestýkáme se ani s její matkou (nebyli jsme nikdy sezdáni, ani jsme spolu nežili), výživné 2.500 Kč, 6 let se mě jejich výše nezměnila. Snaha o stýkání se byla z mé strany asi rok, když byla dcera malá a měla asi 3 roky, ale s matkou spolu bohužel nevyjdeme, tak se vztah přerušil úplně.

Teď žádá její matka zvýšení výživného o 1.000 Kč a já se mám k návrhu vyjádřit. Navíc chce, abych se podílel na mimořádných výdajích jako je teď lyžařský kurz za 7.500 Kč a v březnu 2023 konzultace na rovnátka.   Já jsem ženatý, OSVČ, mám další vyživovací povinnost na syna, 3 roky, s manželkou, máme společně hypotéku na dům, manželka je stále na rodičovské dovolené, nepracuje a já mám menší jak minimální příjem, který se počítá jako 18.900 Kč měsíčně. Hypotéka teď cca 10.000 Kč, školka syna od ledna 2023 cca 1.200 Kč, SIPO taky od ledna cca 8.500 Kč. Čerpáme přídavky na dítě a příspěvek na bydlení, manželka má tudíž příjem cca 8.500 Kč (v tom už je vše, rodičák, přídavky i příspěvek na bydlení). Měsíčně nám pomáhají manželčiny rodiče, aby jsme vše finančně zvládali.   Zatím jsem snížení nežádal, ani když se narodil syn, ale měl jsem ho připraveno. Matka dítěte mne však se zvýšením předběhla.   Samozřejmě se vyjádříme, dodáme veškeré příjmy a mé daňové přiznání za 3 roky (měl jsem i nižší příjmy). Výživné platím vždy včas, nikdy jsem se neopozdil.   Stačí se vyjádřit v tomto procesu, kdy se bude 8.2.2023 projednávat zvýšení a tím uvést, že já žádám snížení, nebo musím podat nový návrh za sebe a zažádat zvlášť návrhem o snížení? A prosím o vaše vyjádření, zda mám ve snížení vůbec šanci, podle okolností, které jsem uvedl a zda mi může v tomto případě být udána povinnost, podílet se na těch ostatních výdajích? Nejsem totiž schopen dále platit tuto výši alimentů a už vůbec se mimořádně ještě finančně podílet na nějakých jiných výdajích. Např. lyžařský kurz přece není povinný. A ještě když budu podávat vyjádření, musím donést originály všech dokumentů, že ano? Asi budou ofoceny? Předem moc děkuji za vaši odpověď. S pozdravem Zoltán.

 

ODPOVĚĎ:
Paragraf 923 odst. 1 občanského zákoníku říká, že: Změní-li se poměry, může soud změnit dohodu a rozhodnutí o výživném pro nezletilé dítě. Šance na změnu výživné tedy nastává zejména tehdy, pokud se od posledního určení výše výživného (výrazně) změnila finanční situace jednoho nebo obou rodičů a/nebo pokud došlo k navýšení nákladů na výchovu a výživu dítěte. Soud tedy samozřejmě vezme v úvahu skutečnost, že máte nyní více vyživovacích povinností, bude ale záležet také na tom, jaká je (a jak se změnila) finanční situace dceřiny matky. Protože v dotazu popisujete pouze Vaši finanční situaci a o situaci dceřiny matky nic nepíšete, nedokáži ani odhadnout, zda bude matka s návrhem na zvýšení výživného úspěšná nebo zda byste mohla uspět naopak Vy s návrhem na jeho snížení.
Každopádně nedoporučuji s Vaším vyjádřením čekat až na nařízené soudní jednání. Předpokládám, že Vás soud vyzval (vyzve), abyste se k návrhu dceřiny matky na zvýšení výživného vyjádřil. V písemném vyjádření sdělte soudu, že nejen že s navýšením výživného nesouhlasíte, ale že naopak požadujete jeho snížení. Ve vyjádření podrobně popište situaci Vaší rodiny a přiložte kopie dokumentů, které dokládají výši Vašich příjmů i výdajů. Pokud soud vyhoví návrhu na zvýšení výživného a Vy s rozhodnutím soudu nebudete souhlasit, podejte v zákonem stanovené lhůtě odvolání - poučení o možnosti odvolání bude uvedeno v rozsudku, který Vám bude doručen. Odvolání ale v tomto případě nebude mít odkladný účinek - to znamená, že i v případě odvolání budete muset začít hradit výživné v nově stanovené výši.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.