Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem v invalidním důchodě a tento mi snížili téměř o 5 000 Kč měsíčně po dobu 5 měsíců. Teď mi jej opět sníží o 800 Kč. Nyní se se synem soudím o zrušení vyživovací povinosti a vrácení neprávem vyplaceného výživného. Z důchodu se mi strhává 8 000 Kč na pohledávky, které mám u banky a úvěr na auto které potebuji, ale paní soudkyni to nijak nezajímá že nemám ani na nájem. Matce od syna strhávají jen  1 200 Kč. Můj invalidní důchod je jen 12 253 Kč měsíčně. Děkuji, Martin.


ODPOVĚĎ:
Konec placení výživného není spojený s Vaší úvahou o tom, zda je syn způsobilý nastoupit do práce či není, ale se soudním rozhodnutím o zrušení vyživovací povinnosti. Nyní podejte návrh na soud na zrušení vyživovací povinnosti. Dlužné výživné pravděpodobně budete muset doplatit – o tomto nároku, který je splatný rozhodne soud na podnět Vašeho syna.
Odpověď, kterou citujete se nevztahuje na Vaši situaci – jedná se o situaci tzv. věčných studentů, kteří se do pracovního procesu zapojit nechtějí a přechází z jedné školy na druhou. Ale i v tomto případě je třeba aby soud rozhodl o zrušení vyživovací povinnosti – a to navzdory faktu, že vyživovaný ještě studuje.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.