Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji s přítelem ve společné domácnosti v jeho RD, máme 1 dceru. Přítel hradí veškeré provozní náklady (elektřinu, vodné a stočné, topení, odpady, provoz os. automobilu…), já hradím nákup potravin, drogistické zboží, oblečení a obutí pro mě a pro dceru. Problém nastal s nástupem dcery v měsíci září na vysokou školu, tedy VŠ.

Přítel se odmítá podílet na nákladech, které s sebou studium přináší (koleje, menza, doprava….). Důvodem je údajně to, že já na domácnost ničím nepřispívám, do doby nástupu dcery na VŠ jsem měla svoji výplatu jako „kapesné“ (nákup potravin mě vlastně nic nestojí). Chtěla bych Vás poprosit o dvě informace:
1. jak tuto situaci řešit a
2. pokud bych od přítele odešla bydlet ke kamarádce a dcera by zůstala bydlet se svým otcem v jeho RD, jak bude řešeno studium dcery na VŠ (zda budu platit alimenty a v jaké výši).
Děkuji za Vaši odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Rodiče mají vůči dítěti vyživovací povinnost do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Vyživovací povinnost tedy zpravidla končí s ukončením studia a s nástupem dítěte do zaměstnání. Jestliže Vaše dcera studuje na vysoké škole a je tedy zletilá, náleží již výživné přímo jí. Dcera by se tedy měla s každým z vás dohodnout, jakou finanční částku jí budete poskytovat jako výživné. Pokud s vámi dcera bydlí v rodinném domě a zajišťujete nákup potravin i pro dceru, pak by výživné mělo pokrývat alespoň Vámi uváděné náklady spojené se studiem (koleje, menza, doprava, učebnice apod.). Jestliže dohoda s otcem (Vaším přítelem) ohledně výše výživného nebude možná, bude muset Vaše dcera podat k okresnímu soudu v místě bydliště otce návrh (žalobu) na určení výše výživného. Vzory takového návrhu najde k dispozici na internetu nebo jí s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Za podání návrhu se neplatí soudní poplatek. Vyživovací povinnost vůči dceři máte oba dva bez ohledu na to, zda s dcerou žijete či nežijete ve společné domácnosti. Pokud byste se odstěhovala ke kamarádce, musela byste dceři platit výživné také.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.